Themabeeld© Shutterstock

Hijab blijft verboden in Frans vrouwenvoetbal

In Frankrijk heeft de Raad van State geoordeeld dat het dragen van een hijab in het vrouwenvoetbal verboden blijft, ondanks een advies van de publieke rapporteur die had aanbevolen het verbod in te trekken.

jvh
Bron: BELGA

In zijn beslissing oordeelde de Raad dat de speelsters inderdaad gebruikers zijn van een openbare dienst en daarom niet onderworpen zijn aan de plicht van neutraliteit, maar dat de Franse voetbalbond de regels kan vaststellen die het nodig acht voor “het goede verloop” van wedstrijden. 

“Sportfederaties kunnen hun spelers verplichten neutrale kleding te dragen tijdens sportwedstrijden en evenementen om het goede verloop van wedstrijden te garanderen en elke confrontatie te voorkomen”, klinkt het in een persbericht. Het verbod van de voetbalbond is daarom “passend en proportioneel”, aldus de Raad van State. 

De “Hijabeuses”, een groep moslimvrouwen, hadden de wettigheid betwist van het artikel van de Franse voetbalbond, dat sinds 2016 het dragen verbiedt van enig teken of kledingstuk waarmee een politieke, filosofische, religieuze of vakbondsafhankelijkheid tot uiting wordt gebracht. Zij baseerden zich met name op de regels van wereldvoetbalbond FIFA, die sinds 2014 vrouwelijke spelers wel toestaat om met hoofddoek te spelen in internationale competities.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer