AFP or licensors

Verlenging jongste kerncentrales volstaat niet voor bevoorradingszekerheid tot 2036

Volgens hoogspanningsnetbeheerder Elia volstaat de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 niet voor onze bevoorradingszekerheid tot 2036. "De eerstkomende winters zitten we safe, maar er zullen bijkomende noden zijn in de toekomst", klinkt het bij Elia.

De federale regering en Engie hebben een akkoord over de verlenging van de twee jongste kernreactoren. Doel 4 en Tihange 3 zullen 10 jaar langer dan gepland openblijven, tot in 2036. Premier De Croo noemt de deal "belangrijk voor de bevoorradingszekerheid van onze gezinnen en bedrijven".

Maar hoogspanningsnetbeheerder Elia wijst erop dat enkel het langer openhouden van onze twee jongste kerncentrales niet voldoende zal zijn om de bevoorradingszekerheid te garanderen tot in 2036. 

BEKIJK - "De eerstkomende winters zitten we 'safe', maar er zullen bijkomende noden zijn in de toekomst", zegt Elia-topman Chris Peeters:

Videospeler inladen...

Elia wijst erop dat we in de toekomst bijkomende capaciteit zullen nodig hebben, bijvoorbeeld meer zonne- en windenergie of extra gascentrales, om te kunnen voldoen aan onze gestegen elektriciteitsvraag. Denk maar aan de toename van elektrische wagens op de Belgische wegen. 

Naast extra productiecapaciteit zou ook meer batterijcapaciteit om energie op te slaan eventuele tekorten kunnen verkleinen. En ook de burgers zelf zouden kunnen helpen om dreigende tekorten op te vangen: "Als mensen bereid zouden zijn om minder energie te verbruiken op piekmomenten, hoef je daar geen extra productiecapaciteit tegenover te plaatsen."

Minister van Energie: "Regering houdt rekening met toenemende elektrificatie"

Minister van Energie Tinne Van der Straeten zegt in het "VRT NWS Journaal" dat de "regering geen risico's neemt met betrekking tot de bevoorradingszekerheid in ons land". Ze erkent dat de elektrificatie toeneemt, maar zegt dat de regering daar rekening mee houdt.

De twee kerncentrales langer openhouden, zorgt volgens de minister voor stabiliteit, maar ze geeft ook aan dat de regering nog meer zal inzetten op hernieuwbare energie. "Er is een investeringsmechanisme: we gaan 3 tot 4 keer meer windmolens bouwen en zullen de hernieuwbare energie die we massaal gaan opwekken ook kunnen opslaan - onder de vorm van batterijen - om die later te gebruiken."

BEKIJK - "De regering geen enkel risico met de bevoorradingszekerheid":

Videospeler inladen...

Kritiek van oppositiepartijen én milieuorganisaties

Oppositiepartij N-VA gaf de regering eerder vandaag al een onvoldoende voor het bereikte akkoord met Engie. Kamerlid Bert Wollants heeft het over "een mini-verlenging die de belastingbetaler een enorme factuur in de nek draait". Wollants hamert erop dat de verlenging van twee kerncentrales onvoldoende is voor onze energiezekerheid en hekelt de onduidelijkheid over de kost van de berging van het nucleair afval.

Een gelijkaardige boodschap klinkt bij oppositiepartij PVDA. Kamerlid Sofie Merckx vindt dat energieleverancier Engie te weinig betaalt voor het kernafval en de ontmanteling van oude centrales. Volgens Merckx is het akkoord voordelig voor de aandeelhouders, maar nadelig voor de Belgische belastingbetaler. Ze wijst er in de Kamer op dat de beurskoers van Engie meteen gestegen is na het akkoord: "Dat is de reden waarom het persbericht vanmorgen voor 9.00 uur de deur uit moest."

De Belgische regering leert niets uit de nucleaire crisis in Frankrijk

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en Canopea hebben het over "een onevenwichtig akkoord". Zij denken dat het akkoord over de verlenging van de twee jongste kerncentrales, Tihange 3 en Doel 4, "de grootste hold-up uit de Belgische geschiedenis" kan worden.

Volgens de milieuorganisaties verliest iedereen bij dit akkoord, behalve Engie. De federale overheid heeft een maximumfactuur met Engie vastgelegd (van 15 miljard euro) voor de berging van kernafval. Als de kosten hoger oplopen, draait de belastingbetaler daarvoor op. De organisaties waarschuwen daarnaast in een persbericht dat er nog geen plaats of technologie beschikbaar is om het kernafval te bergen: er zijn enkel studies en hypothesen, waarvan de berekening tot vandaag niet publiek is.

Bovendien biedt Engie geen garantie op het vlak van bevoorradingszekerheid, enkel een inspanningsverbintenis, luidt het nog. "De Belgische regering leert niets uit de nucleaire crisis in Frankrijk, waar vorig jaar tot de helft van de kerncentrales buiten dienst was, onder meer door problemen met corrosie van het koelsysteem", aldus Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace. "De regering gokt op kernenergie, nadat zowel in België als Frankrijk de onbetrouwbaarheid is aangetoond." 

Meest gelezen