Staat Bank of America hetzelfde lot te wachten als Silicon Valley Bank? Investeringen in vastrentende activa zadelen grootbank op met ongerealiseerd verlies van 100 miljard dollar

Door de stijgende rentes gingen de voorbije maanden meerdere Amerikaanse regionale banken over de kop. Ze werden geconfronteerd met enorme verliezen op het schuldpapier dat ze tijdens het soepele geldbeleid van de Fed hebben gekocht. Ook de Bank of America heeft tijdens die periode volop in vastrentende activa geïnvesteerd, waardoor de grootbank op het einde van het eerste kwartaal aankeek tegen een ongerealiseerd verlies van zo’n 100 miljard dollar.

Waarom is dit belangrijk?

In het tweede kwartaal van dit jaar stond de Amerikaanse bankensector onder druk. Verschillende banken, waaronder Silicon Valley Bank en Signature Bank, gingen over de kop omdat klanten massaal hun deposito's weghaalden bij de banken. Daardoor moesten ze noodgedwongen laagrentende schuldpapier verkopen om iedereen terug te kunnen betalen. De waarde van die effecten was weliswaar enorm gedaald door het verstrakkende geldbeleid van de Fed.

In het nieuws: Bank of America heeft drie jaar geleden het grootste deel van 670 miljard dollar aan deposito's uit het coronatijdperk geïnvesteerd in de obligatiemarkt, toen de rentes nog zeer laag waren. Die investeringen hebben de Amerikaanse grootbank opgezadeld met een ongerealiseerd verlies van zo'n 100 miljard dollar. Dat schrijft de Financial Times op basis van gegevens van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

  • Dat verlies van de Bank of America is goed voor een vijfd
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer