PRE

Regeringscrisis van de baan? Minister van Buitenlandse Zaken Lahbib ontsnapt aan vertrouwensstemming in de Kamer

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ontsnapt aan een vertrouwensstemming in de Kamer. Alle meerderheidspartijen schaarden zich achter een eenvoudige motie, waarmee ze de moties van wantrouwen van de oppositie wegstemden. Lahbib ligt al weken onder vuur omdat ze visa uitreikte aan een Iraanse delegatie die naar Brussel kwam. Het dossier verdeelde de regering, maar de crisis lijkt nu van de baan. 

Wat is er precies gebeurd?

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) ligt al enkele weken onder vuur voor het verstrekken van visa aan een delegatie Iraniërs die eerder deze maand naar een burgemeestersconferentie kwam in Brussel.

Lahbib wees met de vinger naar de Brusselse regering - omdat zij de delegatie had uitgenodigd - en de federale regering - gezien de diplomatieke onderhandelingen die op dat moment liepen met Iran - en zei dat ze de visa niet kon weigeren.

Maar zowel oppositie- als meerderheidspartijen bleven met veel vragen zitten en hekelden de ontransparante uitleg en het gebrek aan schuldbesef en verantwoordelijkheidszin van de minister. Ze eisten excuses, duidelijkheid en een erkenning van haar rol in de zaak.

Afgelopen maandag heeft Lahbib zich voor de derde keer verantwoord tegenover het parlement in het dossier van de visa voor een Iraanse delegatie. De langverwachte mea culpa kwam er, maar vooral over haar communicatie de laatste twee weken. Voor meerderheidspartijen Vooruit en Groen volstond de "schuldbekentenis", maar de Franstalige socialisten (PS) en groenen (Ecolo) bleven op hun honger zitten. 

Vanmorgen werd de crisis opnieuw aangewakkerd. Tegenover HLN hebben twee Iraniërs namelijk verklaard dat hun moeder in Iran urenlang is lastiggevallen geweest door de autoriteiten, nadat de twee naar eigen zeggen werden gefilmd tijdens een betoging in ons land tegen de komst van de Iraanse delegatie.

Er werden opnieuw vragen gesteld vanuit regeringspartijen PS en Ecolo die nogmaals benadrukten dat Lahbib beter zou opstappen. Maar de val van de regering hebben ze daar blijkbaar niet voor over.

Moties van wantrouwen

Vandaag was het D-Day voor Lahbib in de Kamer. De oppositie had verschillende moties van wantrouwen ingediend die zouden kunnen leiden tot haar ontslag, maar de meerderheidspartijen hebben die via een eenvoudige ordemotie van tafel geveegd. De regeringscrisis lijkt hiermee dus van de baan. 

Op een paar enkelingen na stemden ook de parlementsleden van PS en Ecolo in het voordeel van Lahbib, maar ze benadrukten wel dat dat niet wil zeggen dat het vertrouwen in de minister terug is. Ze willen er met hun démarche vooral voor zorgen dat de regering opnieuw aan de slag kan.

"Wij betreuren het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van de minister van Buitenlandse Zaken", sprak PS-fractieleider Ahmed Laaouej. Hij hekelde ook de houding van de MR in dit dossier. De Franstalige liberalen brachten volgens hem de stabiliteit van het land in gedrang door kost wat kost vast te houden aan een ministerpost.

Eenzelfde geluid klonk bij Samuel Cogolati van Ecolo. "Je moet de rollen niet omkeren. Het is aan de minister om haar verantwoordelijkheid te nemen."

"Hypocriet"

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vinden de houding van PS en Ecolo hypocriet. "Hier wordt een eenvoudige motie goedgekeurd door partijen die zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in een minister", sprak N-VA-fractieleider Peter De Roover. "Jullie geven het signaal dat een minister mag liegen, althans een minister van MR, en dat een minister mag blijven die een beleid voert waar jullie tegen zijn." 

"Een zaak zal blijven hangen bij de burger", voegt Barbara Pas, fractieleidster bij Vlaams Belang, eraan toe. "Jullie laten een minister zitten die jullie fundamenteel wantrouwen, uit angst voor de kiezer."

BEKIJK - "Kan u leven met een liegende minister?", vraagt Peter De Roover (N-VA) zich af:

Videospeler inladen...

Meest gelezen