(c) dpa-Zentralbild

Na de ophef over de zaak-Sanda Dia: "Tiktok-justitie" is verkozen tot juridisch woord van het jaar 

"Tiktok-justitie" is verkozen tot het juridisch woord van het jaar. De Vlaamse Juristenvereniging koost voor dit woord omdat het de spanning weergeeft tussen "de juridische waarheid en de snelle meningen op sociale media". Die spanning kwam tot een kookpunt na de uitspraak in het proces over de dood van Sanda Dia. 

De jury koost voor "Tiktok-justitie" omdat het woord het voorbije jaar ontstond, en omdat het woord de "spanning duidelijk maakt tussen de juridische waarheid en de snelle meningsvorming op sociale media". "Het woord illustreert hoe recht en samenleving met elkaar in contact komen en hoe de vertaalslag tussen beide werelden soms tot frictie leidt."

Directe aanleiding voor dit woord is uiteraard het proces over de dood van Sanda Dia. Na de uitspraak van het hof van beroep was er heel wat verontwaardiging. Er waren protesten en stille marsen, maar ook op sociale media - onder meer op TikTok - leefde de zaak heel erg. 

Eigenlijk gaat het over een maatschappelijk fenomeen dat dieper zit, het onbegrip tussen recht en de brede publieke opinie

"Die zaak is de aanleiding geweest voor het ontstaan van het woord. Maar eigenlijk gaat het over een maatschappelijk fenomeen dat dieper zit, het onbegrip tussen recht en de brede publieke opinie. Er zijn regelmatig wel zaken waarvan de publieke opinie zich afvraagt: "Hoe kan dit in hemelsnaam gebeuren?" Dan is voor ons de vraag: hoe breng je die twee dichter bij elkaar? Hoe zorg je dat mensen beter begrijpen dat het recht op een bepaalde manier wordt gesproken. Daar ligt zowel een verantwoordelijkheid voor de juridische wereld en voor de brede samenleving", zegt Frank Judo van de Juristenvereniging. 

Enkele andere woorden die ingestuurd werden: "strafjes", Klasse justitie", "fietssuggestiestrook" en "tiny house". Maar uiteindelijk kwam "TikTok-justitie" dus als winnaar uit de bus. Of het woord uiteindelijk ook in de Van Dale terecht zal komen, zullen we nog moeten zien. "Het zal nog niet voor meteen zijn, maar ik heb er goede hoop op dat het op de woordenlijst terechtkomt."

Meest gelezen