© REUTERS

Amerikaans Hooggerechtshof maakt einde aan positieve discriminatie op universiteiten, president Biden “hartgrondig oneens”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat gedomineerd wordt door conservatieven, heeft donderdag een einde gemaakt aan programma’s voor positieve discriminatie op universiteiten. Progressief Amerika, inclusief president Joe Biden, staat opnieuw op zijn achterste poten.

jvh
Bron: BELGA

De zes conservatieve rechters oordeelden, tegen het advies van drie progressieven in, dat toelatingsprocedures op de campus op basis van huidskleur of etnische afkomst van sollicitanten ongrondwettig zijn. 

De klagende partij, het studentencollectief ‘Students for Fair Admissions’, achtte het onrechtmatig dat instellingen, zoals Harvard en de University of North Carolina, de huidskleur van aspirant-studenten meenemen in de toelatingsprocedure.

Sonia Sotomayor, een van de drie progressieve rechters stelde in haar afwijkende bemerking bij de nieuwe wet dat die “tientallen jaren van precedent en gedenkwaardige vooruitgang terugdraait.” Ketanji Brown Jackson, de meest recente rechter in het negenkoppige gerechtshof noemde de beslissing “een tragedie voor ons allemaal”.

Biden “grondig oneens”

Joe Biden spreekt de natie toe na de uitspraak van het Hooggerechtshof.© REUTERS

Ook Amerikaans president Joe Biden is het “hartgrondig oneens” met de beslissing van het Hooggerechtshof “die tientallen jaren jurisprudentie terugdraait”, zo zegt hij donderdag in een televisietoespraak. “Universiteiten moeten niet afzien van hun toewijding om ervoor te zorgen dat studenten diverse ervaringen opdoen, die een afspiegeling zijn van heel Amerika.”

Voormalig president en presidentskandidaat voor 2024 Donald Trump spreekt op Truth Social dan weer van “een grote dag voor Amerika”. “Dit is de beslissing waar iedereen op heeft gewacht en gehoopt en het resultaat is ongelofelijk. We zijn terug bij een systeem dat volledig gebaseerd is op verdienste en zo hoort het ook”, klinkt het.

Ook de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, spreekt van een positieve beslissing die “de gelijkheid tussen studenten zou herstellen”.

Executive Order 11246

In 1964 vaardigde toenmalig president Lyndon B. Johnson de ‘Executive Order 11246’ uit. Daarmee verplichtte hij alle instellingen die federale overheidsfinanciering ontvangen om via positieve discriminatie meer niet-blanken aan boord te krijgen, wat onder meer resulteerde in raciale quota.

Omgeving rond Hooggerechtshof afgezet wegens verdacht pakket

© AP

De politie heeft een gebied rond het Hooggerechtshof in Washington afgezet vanwege een verdacht pakket. Medewerkers van het Congres, dat in diezelfde zone ligt, wordt ook gevraagd de omgeving te mijden, melden Amerikaanse media.

Verschillende demonstranten hadden zich donderdag buiten het Hooggerechtshof verzameld uit onvrede met de beslissing om de positieve discriminatie door universiteiten een halt toe te roepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER