Rellen

Minderjarige die aangehouden werd bij rellen in Brussel, is na verhoor vrijgelaten

De minderjarige die donderdagavond was opgepakt voor slagen en verwondingen ten aanzien van een politie-inspecteur, is verhoord en vrijgelaten. Er zijn ook 63 personen administratief aangehouden.

wle, blg

Bij de rellen donderdagavond in Brussel zijn 63 personen administratief aangehouden. Het gaat om 47 minderjarigen en 16 meerderjarigen. Daarnaast werd 1 persoon gerechtelijk aangehouden, omdat hij een politieman verwond zou hebben. Hij werd vrijgelaten na verhoor. Dat meldt de Brusselse politie vrijdag.

Het was donderdagavond onrustig in en rond de Anneessenswijk, waar de politie massaal aanwezig was, en aan het Zuidstation. De onrust sloeg over uit Frankrijk, waar er rellen zijn uitgebroken nadat de politie er dinsdag de zeventienjarige Nahel doodschoot.

In de loop van donderdag circuleerden op sociale media oproepen om samen te komen en te protesteren naar aanleiding van de dood van Nahel. Het kwam tot een ‘kat- en muisspel’ met de politie, zei Ilse Van de Keere, woordvoerster van de Brusselse politie. ‘Onmiddellijk is overgegaan tot het opstellen van de “goldstructuur” (met eenheid van commando, red.), waarbij de coördinatie wordt verzekerd door de korpschef van Brussel Hoofdstad Elsene’.

De brandweer moest ook tussenbeide komen om brandhaarden te blussen. Er zouden meerdere vuilnisbakken in brand zijn gestoken, en op beelden is ook te zien hoe één wagen in vlammen opgaat in de Artesiëstraat, op een honderdtal meter van metrostation Anneessens. De brandweer was snel ter plekke en heeft alle branden snel kunnen blussen.

Uit voorzorg werd het tram- en busverkeer in de omgeving tijdelijk stilgelegd of omgeleid. Rond 22.30 uur keerde de rust in de hoofdstad terug. De komende dagen blijft de politie extra waakzaam voor relschoppers.