We sprongen op de fiets en ontdekten meer dan voldoende bezienswaardigheden voor een leuke tocht.© Raymond Lemmens

Fietsen door het mooie Tongeren: langs een prachtig kasteel, paarden en uitgestrekte waterkersvelden

Ambiorix, het Gallo-Romeins Museum, de antiek- en brocantemarkt … In weetjesvragen over Tongeren zal je doorgaans deze highlights aantreffen, maar ook de omringende dorpen hebben een en ander te bieden. We sprongen op de fiets en ontdekten meer dan voldoende bezienswaardigheden voor een leuke tocht.

Rudi Smeets

Start/aankomst: Moerenpoort, Leopoldwal 49 in Tongeren

Afstand: 44,5 km

Route: 111 – 116 – 115 – 118 – 549 – 556 – 127 – 133 – 157 – 156 – 155 – 154 – 152 – 136 – 139 – 128 – 117 – 116 – 111

Hoe kan je meedoen aan de Goesting fotozoektocht?

© Raymond Lemmens

Weet jij waar deze foto genomen werd op de fietsroute van onze reporter? Laat het ons weten en maak kans op een Visit Limburgcheque!

Deelnemen kan enkel in de HBVL-nieuwsapp

- Open of download de gratis HBVL-nieuwsapp

- Ga naar ‘Meer’ en klik op ‘Wedstrijden en acties’

- Raad de locatie van deze foto en maak kans op een Visit Limburgcheque ter waarde van 250 euro

Meespelen kan van 30 juni t.e.m. 6 juli 2023

Opgelet: als je van plan bent deze route dit weekend of de komende week te doen, houd er dan rekening mee dat Tongeren helemaal in het teken staat van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Mocht je daar niet aan denken, dan zullen de talrijke vlaggen je daaraan wel herinneren. Het zal in ieder geval zoeken worden naar een parkeerplaatsje, maar doorgaans is dat geen probleem. Op spuugafstand van Moerenpoort – het vertrekpunt van de tocht – ligt immers parking De Motten. Over die Moerenpoort: het is de enige overblijvende middeleeuwse stadspoort van Tongeren. Ze werd gebouwd in de dertiende eeuw op de resten van de Romeinse omwalling van de tweede eeuw.

(lees verder onder de foto’s)

De zevenjaarlijkse Kroningsfeesten vinden plaats op 2, 4, 7 en 9 juli.© Raymond Lemmens

Moerenpoort werd gebouwd in de dertiende eeuw op de resten van de Romeinse omwalling van de tweede eeuw.© Raymond Lemmens

We fietsen langs het recent aangelegde skatepark en rijden na pakweg een kilometer voorbij de Jekerhippodroom. Als je die nog nooit gezien hebt, loont het de moeite om even af te stappen. Met wat geluk zie je een jockey in een sulky rondjes draaien. En met een beetje fantasie kan je je inbeelden hoe opgetutte dames er op pinkstermaandag uitzien tijdens Ascot aan de Jeker. Even buiten de route ligt de indrukwekkende Romeinse tumulus van Koninksem. Straight ahead kom je uit in Rutten. Je fietst voorbij de weide waar ieder jaar op 1 mei het beroemde Evermarusspel wordt opgevoerd. Volgens de legende werden Evermarus en zijn metgezellen op weg naar Santiago de Compostela vermoord door een roversbende.

Na een paar kilometer pedaleren we Lauw binnen, ook buiten de provincie bekend dankzij waterkerskwekerij Sint-Lucie. Volgens kenners is deze caloriearme groente rijk aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A en C. Op de website www.sint-lucie.be vind je een aantal leuke recepten met waterkers. Iemand zin in sint-jakobsvruchten met buikspek en waterkerscoulis? Van knooppunt 127 tot 157 rijden we door een stuk onversneden Haspengouw met weidse, golvende velden.

Na een paar kilometer pedaleren we Lauw binnen, ook buiten de provincie bekend dankzij waterkerskwekerij Sint-Lucie.© Raymond Lemmens

Rick de Leeuw

Daarna volgt een passage door Heks, waar BN’er Rick de Leeuw in 2016 neerstreek om er naar eigen zeggen nooit meer weg te gaan. Mits een ommetje zie je het Kasteel van Hex, een indrukwekkend domein dat al jaren wordt bewoond door graaf Ghislain d’Ursel en zijn familie. Noteer misschien al in de agenda: op 9 en 10 september vinden daar de jaarlijkse tuindagen en plantenbeurs plaats. Echt de moeite.

Mits een ommetje zie je het Kasteel van Hex, een indrukwekkend domein dat al jaren wordt bewoond door graaf Ghislain d’Ursel en zijn familie.© Raymond Lemmens

The (nearly) best was yet to come, want pakweg halfweg de lus passeerden we Borgloon met zijn historisch centrum, Stoomstroopfabriek, Doorkijkkerkje, Fruitbelevingscentrum en zoveel meer. Maar omdat we de voormalige hoofdstad van het graafschap Loon twee maanden geleden wandelend verkenden, stapten we niet af en reden we richting Gors-Opleeuw om eens te kijken hoe het stond met de druiven in de clos – de ommuurde wijngaard – van de gerenommeerde wijnmaker Peter Colemont. Vandaar trokken we een bescheiden spurt richting vertrekpunt met het aantrekkelijke vooruitzicht van een blonde Grimbergen van het vat in de Infirmerie.

Pakweg halfweg de lus passeerden we Borgloon met zijn historisch centrum, Stoomstroopfabriek, Doorkijkkerkje, Fruitbelevingscentrum en zoveel meer.© Raymond Lemmens

Wat valt er te beleven?

1. Fundus Fructus

In het bucolische Vechmaal kan je een tussenstop houden bij Fundus Fructus, een van de zeldzame distilleerderijen in ons land waar ‘eau de vies’ worden gemaakt met fruit van het eigen bedrijf. De man achter dit verhaal is fruitteler Koen Martens, die peren, sterappelen en kersen vergist tot een Haspengouws equivalent van poire williams, calvados en kirsch. In zijn fruitgaard kan je de peren aan de bomen zien rijpen in een fles. Rondleiding en bezoek aan het winkeltje mogelijk na afspraak.

Vechmaallaan 45, Vechmaal (Heers). Info: fundusfructus@hotmail.com

(lees verder onder de foto’s)

In het bucolische Vechmaal kan je een tussenstop houden bij Fundus Fructus, een van de zeldzame distilleerderijen in ons land waar ‘eau de vies’ worden gemaakt met fruit van het eigen bedrijf.© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

© Raymond Lemmens

2. Ruttermolen

Een leuke tussenstop is de Ruttermolen in, jawel, Rutten. Er is een winkeltje, waar je onder meer huisgemaakte granola, Ambiorix Gin, limoncello, Ruttermolenbier, wenskaarten en mutsen, sjaals en sokken van alpacawol kan kopen. Overnachten kan in de B&B, maar ook dagtoeristen kunnen er ontbijten. Op maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagavond biedt gastheer Serge een diner voor 55 euro per persoon aan.

Ruttermolenstraat 20, Rutten (Tongeren). Info: www.ruttermolen.be

Een leuke tussenstop is de Ruttermolen in, jawel, Rutten.© Raymond Lemmens

3. Infirmerie

Op het einde van de tocht kan je jezelf belonen met een glas en een hap in brasserie Infirmerie. Die is ondergebracht in een vroegere verpleegwoning voor de zieke bewoonsters van het nabijgelegen Begijnhof, dat zich op een boogscheut van het startpunt bevindt. Bij goed weer is het prettig toeven op het ruime terras in een fraai historisch kader met zicht op de Jeker, die na grootscheepse werken weer in open bedding door de stad stroomt. Op de gevarieerde kaart staan onder meer vis- en vleesgerechten, pasta’s en salades. Ook een mooie wijnkaart.

Sint-Ursulastraat 11, Tongeren. Info: www.infirmerie.be

Op het einde van de tocht kan je jezelf belonen met een glas en een hap in brasserie Infirmerie.© Raymond Lemmens

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws