Archiefbeeld ter illustratie.
Zibik / Unsplash

Vakbond ACOD niet te spreken over aanvallen op vuilnisophalers in Antwerpen: "Steeds minder respect voor openbare ambten" 

De socialistische vakbond ACOD tilt zwaar aan twee incidenten waarbij op een week tijd twee vuilnismannen werden aangevallen door ongeduldige chauffeurs. "Elk geval van agressie is er een te veel, zowel fysiek als verbaal", benadrukt vakbondssecretaris Ken Zegers van de ACOD. 

De socialistische vakbond ACOD reageert scherp maar niet verrast op twee aanvallen op vuilnisophalers door ongeduldige chauffeurs. Het eerste incident deed zich woensdagnacht voor op de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel. Eerder deze week werd een andere vuilnisman al aangevallen in de Eendrachtstraat op de Dam. Daar is een sorteerstraat waar de vuilniswagen even stilstaat om de container uit de grond te tillen. In beide gevallen waren de aanvallers ongeduldige chauffeurs voor wie het niet snel genoeg ging. 

Bij ACOD zijn ze niet verrast. "Het is niet alleen bij de vuilnisophalers, maar ook bij politie, brandweer, en ga zo maar door", vertelt vakbondssecretaris Ken Zegers. Elke openbare ambtenaar krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken en dat is een dieptepunt in zijn of haar carrière. Vroeger had men nog respect voor die mensen. De laatste tijd merken we dat het respect alsmaar minder en minder wordt. Denk aan de buschauffeurs, het zorgpersoneel. Wij stellen dagdagelijks vast dat er meer en meer agressie is. Gelukkig blijft het meestal bij verbale agressie, maar elk geval van agressie is er een te veel. Zowel fysiek als verbaal." 

Als vakbond kunnen we de stad Antwerpen enkel maar loven om hoe ze met gevallen van agressie omgaat
Vakbondssecretaris Ken Zegers, ACOD

Hoewel het om schrijnende gevallen gaat, is ACOD tevreden over de aanpak van de stad Antwerpen. "Bij elke melding van geweld of agressie stelt de stad zich burgerlijke partij. Bovendien wordt de Gemeenschappelijke Preventiedienst steeds ingeschakeld om slachtoffers te begeleiden, mochten ze dat willen. Als vakbond kunnen we ons daar alleen maar gelukkig om prijzen. Natuurlijk zou het beter zijn als die diensten nooit ingezet moesten worden", besluit Zegers. 

Meest gelezen