Chinese "spionageballon" die boven de VS werd neergeschoten, had geen informatie verzameld

De Chinese ballon die begin februari werd neergeschoten boven de Atlantische Oceaan, had geen informatie verzameld. Dat zegt het Pentagon. De Verenigde Staten sprak destijds van een spionageballon, China heeft dit altijd ontkend.

De stratosferische ballon die begin februari over Canada en de Verenigde Staten vloog en door de Amerikanen werd neergehaald, had geen informatie verzameld. Dat zegt Pat Ryder, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens hem had de VS stappen ondernomen om het verzamelen van informatie te beperken, "en heeft dat zeker geholpen".

Bekoelde relatie

De Verenigde Staten stonden bijna vijf maanden geleden in rep en roer toen 18 kilometer boven hun grondgebied een Chinese ballon werd gespot. Het was volgens de Amerikanen een "spionageballon" met communicatiemateriaal aan boord, bedoeld om Amerikaanse militaire installaties te bestuderen. China heeft dit altijd ontkend, en sprak van een uit koers geblazen weerballon.

De ballon werd desalniettemin op 4 februari door een straaljager neergeschoten boven de Atlantische Oceaan voor de kust van Myrtle Beach, aan de Amerikaanse staat South Carolina. De restanten werden door de Amerikaanse autoriteiten verzameld voor onderzoek. Het incident deed de al bekoelde relatie tussen China en de VS nog verder verslechteren.

Meest gelezen