"Vakantie geboekt": dit zijn de leestips van Radio2-dj Peter Van de Veire

Vakantie voor de boeg en nog op zoek naar spannende en ontspannende lectuur? Laat je inspireren door onze boekentips. Wekelijks op vrijdag vind je hier twee tips van VRT-collega's. Welk boek hebben ze zelf graag gelezen en kunnen ze warm aanbevelen? En welke lectuur nemen ze zelf mee in de koffer of de rugzak deze zomer? Veel leesplezier op vakantie of andere gestolen momenten!

Voor Peter Van de Veire, dj van de ochtendshow "Goeiemorgen Morgen" op Radio2, start de vakantie op 1 juli. Hij noemt zichzelf een "labiele lezer": "Massaal en intens in rustige vakantietijden; quasi onbestaande in werkperiodes." Sinds een paar jaar verkiest Van de Veire voor het slapengaan een boek boven een scherm. Bij voorkeur een misdaadroman vol intriges, waar het bloed van afspat, "want daar slaapt hij goed van." 

Gelezen en getipt
Onschuld Toni Coppers

Van de Veires boekentip voor deze zomer is "Onschuld" van Toni Coppers. "Coppers is een ontzettend innemende én erg fijne ex-VRT-collega. Maar vooral: een bevlogen crimischrijver. De beste op dit moment. Punt," aldus Van de Veire. 

Lichte spoiler: "In dit boek laat Coppers zijn politieheldin Liese Meerhout een comateuze rol spelen, want ze wordt neergeschoten aan het begin van het boek. En zo start een heerlijk intense zoektocht naar 'wie en waarom'. Met nét genoeg personages om het rijk te houden en nooit te veel zodat je niet verloren loopt. Zoals de 'aangepaste wijnen' waarvan je op het einde toch nog op je benen kan staan."

Peter Van de Veire: "Zeer goeie wijn, "Onschuld". Pak het mee op reis. En neem meteen ook al zijn andere boeken mee. Want Toni Coppers is wat die aangepaste wijnen zo straf maken: een literaire topsommelier."

BEKIJK - Toni Coppers over "Onschuld" in de Boekathon (23 april 2023):

Videospeler inladen...
Ga ik lezen
Alkibiades Ilja Leonard Pfeijffer

Het boek dat Peter Van de Veire deze zomer zelf zal lezen is een kanjer van formaat: de 900 pagina's tellende historische roman "Alkibiades" van Ilja Leonard Pfeijffer, nog maar pas verschenen en al vele tienduizenden keren verkocht. 

"Geschiedenis: je kunt daar niet genoeg van lezen. Ik heb deze papieren mastodont gekregen van de vriend van mijn dochter Kato met de woorden: "Wat moet je een mens geven die al alles heeft?" Jef is bijna gediplomeerd filosoof. Vandaar. Maar het was wel een goeie move."  

Alkibiades was de Conner Rousseau van zijn tijd

Het verhaal van Alkibiades. Peter Van de Veire vat samen: "Hij zou de mooiste man van Griekenland geweest zijn: extravagant, biseksueel, politicus en nog een paar woorden. De Conner Rousseau van zijn tijd."

"Alkibiades zou verantwoordelijk zijn geweest voor de neergang van Athene, meer dan 2000 jaar geleden. Dit boek is zijn verhaal. En het is altijd goed om het verhaal te laten vertellen door de twijfelende mens zelf. Ook al is die geschreven door een waanzinnige schrijver in 2023. Zeer benieuwd of het overtuigt op een Hollands strand deze zomer."

BEKIJK - Ilja Leonard Pfeijffer over "Alkibiades" (De afspraak, 22 mei 2023):

Videospeler inladen...

Meest gelezen