Nicolas Maeterlinck

Vandaag al 80.000 passagiers verwacht op Brussels Airport: "Voordeliger dan morgen te vertrekken"

Er worden vandaag 80.000 passagiers verwacht op Brussels Airport. De zomeruittocht is daarmee officieel op gang getrapt. Voor het eerst wordt de start van de zomervakantie gespreid: in het Franstalig onderwijs begint die pas volgend weekend. “We raden alsnog aan om ruim op tijd te zijn”, zegt woordvoerder Ihsane Chioua Lekhli. Het belooft namelijk een van de drukste dagen op de luchthaven te worden.

Spanje, Griekenland, Turkije, Italië: de klassieke vakantiebestemmingen zijn nog steeds populair wanneer we aan passagiers op Brussels Airport vragen waar de reis heen gaat. Zij zijn vandaag met 80.000, wat 30 juni een van de drukste dagen op de luchthaven maakt. Ook het weekend belooft bedrijvig te worden, met respectievelijk 71.000 en 77.000 passagiers op zaterdag en zondag.

BEKIJK - "Ik had gisteren nog mijn laatste examen": ("Het journaal", 30/06/23)

Videospeler inladen...

Het is de start van een drukke zomer, aldus woordvoerder Ihsane Chioua Lekhli: “Voor de hele zomervakantie verwachten we zo’n 4,7 miljoen passagiers. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar, maar we zitten nog niet op het niveau van 2019. Sinds corona zijn we nog steeds aan het herstellen en heropbouwen".

Beluister hier het volledige gesprek met Ihsane Chioua Lekhli in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2:

Voordeliger

Vooral gezinnen stappen vandaag al het vliegtuig op, hoewel het eigenlijk nog de laatste schooldag in het Nederlandstalig onderwijs is. “Het was vandaag of morgen, maar vandaag is voordelig om te vertrekken” en “Er is geen les meer vandaag, op eentje na dan toch”, zo wordt geredeneerd.

Brussel en Wallonië trappen pas volgende week de vakantie op gang. In het tweede weekend van juli worden in totaal 231.000 passagiers verwacht.

"Kom op tijd"

Er zijn voor de zomerperiode een aantal bijkomende maatregelen op de luchthaven genomen. Zo zijn er drie extra automatische poortjes aan de grenscontrole, wordt er extra personeel ingezet om passagiers te informeren en is er extra signalisatie voorzien om passagiers voor te bereiden op de controles.

“We raden aan dat iedereen ruim op tijd naar de luchthaven komt”, klinkt het nog. “Door vooraf online in te checken en ervoor te zorgen dat de handbagage voldoet aan alle regels en voorschriften, kan het nog vlotter verlopen.”

Meest gelezen