Proces tegen 129 verdachten in groot SKY-drugsdossier hervat op 6 november

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is vrijdag het proces van start gegaan over een groot drugsdossier dat aan het licht was gekomen na de ontcijfering van de encryptiesoftwares Encrochat en SKY ECC. 129 verdachten staan terecht, van wie er 47 nog in voorlopige hechtenis zitten. Het proces werd vrijdag enkel ingeleid, de pleidooien zullen pas op 6 november beginnen.

mts
Bron: BELGA

Het onderzoek was van start gegaan met informatie die aan het licht was gekomen nadat de Franse en Nederlandse politie het versleutelde communicatienetwerk Encrochat hadden gekraakt. Nadat de Belgische politiediensten het geëncrypteerde telefonienetwerk Sky ECC hadden gekraakt, kregen de speurders zicht op nog een hoop bijkomende informatie.

Na maanden onderzoek kon de Brusselse federale gerechtelijke politie uiteindelijk verschillende netwerken in kaart brengen voor de invoer van cocaïne per zeecontainer of privéjet vanuit Zuid-Amerika via de Europese havens en luchthavens, maar ook netwerken voor de uitvoer naar Italië, Duitsland, Zweden, Engeland, Frankrijk, Nederland en Portugal.  

Bij een grootscheepse politieoperatie op 26 oktober 2021 legden de politiediensten ook zes labo’s bloot waar cocaïne die in België was ingevoerd, werd herverpakt om verspreid te worden over Europa. Die bevonden zich in Brussel, maar ook in Vlaanderen en Wallonië. Ook verschillende sluikstorten van chemische producten konden gelinkt worden aan die laboratoria. De politie nam ook tonnen producten en materialen in beslag die vermoedelijk geïmpregneerd zijn met cocaïne, naast een tiental vuurwapens, 57 voertuigen, 300 kubieke meter tabak en 1 miljoen euro cash geld, maar ook stoorzenders, bakendetectoren, bakens, drones en voortstuwingsmotoren voor duikers.

Binnen de criminele organisatie gingen aanzienlijke sommen geld om, en het onderzoek legde witwaskanalen via nationale en internationale commerciële structuren bloot, vooral naar belastingparadijzen.

Uiteindelijk werden 129 verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om minstens 124 natuurlijke personen en vier bedrijven. Van die 124 personen zitten er 47 nog in voorlopige hechtenis, al is dat voor twintig van hen onder de modaliteit van het elektronisch toezicht. Een groot deel van de verdachten heeft de Albanese nationaliteit, maar er zijn onder meer ook Colombiaanse onderdanen bij. Een van de Albanese verdachten is trouwens in het huwelijk getreden met een Colombiaanse vrouw en gebruikt sindsdien haar achternaam.

Bij de verdachten zit ook een 55-jarige politieman van de zone Brussel Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst). Hij zou op vraag van een Brusselse advocaat informatie in politiedatabanken hebben opgezocht en doorgegeven, en op die manier zijn beroepsgeheim hebben geschonden.

De zittingen zullen van start gaan op maandag 6 november, en de rechtbank zal drie dagen per week zetelen, maandag, dinsdag en woensdag. De rechtbank rekent erop dat het proces een vijftal maanden in beslag zal nemen, en het federaal parket heeft al laten weten dat het minstens drie weken zou nodig hebben voor zijn vordering. Gezien de omvang van het proces en de strenge veiligheidsmaatregelen die zullen nodig zijn, zal het proces niet plaatsvinden in het justitiepaleis aan het Poelaertplein, maar op de Justitia-site in Haren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen