Buikvet kan verschillende oorzaken hebben.
Volledig scherm
PREMIUM
Buikvet kan verschillende oorzaken hebben. © Shutterstock / Kaewmanee jiangsihui

Last van buikvet? Experts geven tips om vijf soorten buikjes te verminderen

Sit-ups versterken misschien je buikspieren, maar verlossen je helaas niet van overtollig buikvet. Wat je hier wel aan kunt doen? Dat hangt af van de oorzaak van je buikje. Endocrinoloog prof. Roman Vangoitsenhoven en diëtiste Sanne Mouha zetten vijf verschillende soorten buikjes op een rij en leggen uit hoe je ze kunt tackelen. “Als je slecht slaapt, blijft de cortisolproductie ’s nachts actief, waardoor vet zich sneller op je buik verzamelt.”

  1. Welke oefeningen moet je doen om je lovehandles aan te pakken? “Je eetgewoontes zijn het beste wapen”
    PREMIUM

    Welke oefeningen moet je doen om je lovehand­les aan te pakken? “Je eetgewoon­tes zijn het beste wapen”

    Na een luie winter krijgen velen af te rekenen met lovehandles. Dat klinkt mooi, lieflijk zelfs. Maar achter de leuke uitdrukking zit een minder aantrekkelijke werkelijkheid. Lovehandles zijn immers gewoon vetrollen op en net boven onze heupen. Wat kan je eraan doen? Moet je anders gaan eten of meer bewegen? En hoe krijgen we die lovehandles eigenlijk? Diëtiste Deborah De Jaegere en personal coach Thibault Cambien geven tips: “Begin niet té strikt te diëten, kies voor de weg van de geleidelijkheid.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.