Wikimedia

Melding van wolf in Ninove: "kan ook gaan om een wolfhond"

Bij het Meldpunt Welkom Wolf is een melding binnengekomen van een wolf in de Tabakslaan in Ninove. Volgens Natuurpunt Ninove gaat het om een betrouwbare melding, maar is het nog onduidelijk of het om een wolf of wolfhond gaat. "Wie iets gezien heeft, mag een video of foto doorsturen naar het meldpunt", zegt Wouter Mertens van Natuurpunt Ninove. 

Op de Tabakslaan in Appelterre, een deelgemeente van Ninove zou donderdagochtend een wolf gezien zijn. Het Meldpunt Welkom Wolf kreeg een melding binnen. Daar vinden ze het een geloofwaardige melding. "Die mensen zijn gespecialiseerd om in te schatten in hoeverre een melding betrouwbaar is. Ze krijgen veel meldingen binnen. Deze keer gaat het volgens het meldpunt om een melding die zeker het onderzoeken waard is", zegt Wouter Mertens van Natuurpunt.

Ondanks de betrouwbare melding is het niet duidelijk of het om een wolf of een wolfhond gaat. De twee soorten lijken goed op elkaar en zijn zelfs voor geoefende natuurkijkers moeilijk om uit elkaar te houden. "Een wolf is steviger gebouwd, heeft een rechte rug en zware poten. Daarnaast is de kop ook een stuk groter. Tussen de oren van een wolf past een volwassen mannenhand, bij een hond staan die oren veel dichter bij elkaar. Een wolf is ook meestal wit rond de mond en het kaakbeen, niet elke wolfhond heeft dat", vertelt Mertens. 

Wolf in de buurt?

"Als het echt om een wolf gaat, dan is het een jong dier en kan het al een heel eind verderop zitten", zegt Mertens. Een wolf kan op één nacht tientallen kilometers afleggen. "De regio is ook niet geschikt voor een wolf. Wij hebben geen uitgestrekte natuur van honderden hectare groot. Wolven kunnen hier wel doortrekken, maar gaan hier niet blijven."

Natuurpunt Ninove roept bewoners op om goed uit te kijken. Wie iets gezien heeft of een foto of video heeft van het dier mag die insturen via wolf@inbo.be.

Meest gelezen