De begrafenis was ook te volgen op een groot scherm in gemeenschapscentrum De Nestel in Sint-Amands
Ward Bosmans

Sint-Amands neemt afscheid van Kyara (4) en Kyano (8) die omkwamen bij brand 

In Puurs-Sint-Amands zijn de twee kinderen van 4 en 8 jaar begraven die om het leven kwamen bij een brand in hun huis, anderhalve week geleden. De begrafenis vond plaats in beperkte kring maar wie wilde, kon de plechtigheid ook online volgen. In het gemeenschapscentrum De Nestel in Sint-Amands was er een groot scherm.

Om 11 uur vanmorgen vond in Puurs-Sint-Amands de afscheidsplechtigheid plaats van Kyara (4) en Kyano (8). De twee kinderen kwamen anderhalve week geleden om tijdens een brand in hun huis. De begrafenis werd in beperkte kring gehouden. Er werd muziek gespeeld, zoals "Tears in Heaven" van Eric Clapton en een cover door Metejoor van "Shallow" van Lady Gaga en Bradly Cooper.

Wie wilde, kon de begrafenis ook volgen via een livestream. In het gemeenschapscentrum De Nestel in Sint-Amands volgden ruim 30 vrienden, buren en verdere familieleden het afscheid via een groot scherm. 

Ik heb er geen woorden voor. Mensen voelen zich zo leeg

Buurvrouw Vera

"We kenden de familie heel goed. We zagen hen bijna wekelijks en de kindjes kwamen ook vaak bij ons spelen in de tuin. Het is heel jammer wat er gebeurd is. Ik heb er geen woorden voor", zegt Ineke uit Bornem.

"Wij zijn buren en omdat we alles samen hebben meegemaakt, vond ik het belangrijk om te komen. Op die manier kunnen we het toch een beetje afsluiten. Wij zijn allemaal ouders of grootouders en hebben kleine kindjes. Het is ongelofelijk. Mensen voelen zich zo leeg. Onze gemeenschap is er hard door getroffen. Ook al ken je de mensen niet, iedereen heeft er enorm veel respect voor. Sint-Amands is niet groot, maar we hangen allemaal aan elkaar", zegt buurvrouw Vera.

“Ik heb als ambulancier vroeger veel meegemaakt, maar als er kinderen bij betrokken zijn: dat laat niemand onberoerd. Die beelden staan voor de rest van het leven op je netvlies gebrand”, zegt Marc.

De moeder van de kinderen ligt nog steeds in een coma. "Ik vind het verschrikkelijk dat de mama niet weet dat de kindjes begraven worden vandaag. De impact dat dat op de mama zal hebben, vind ik verschrikkelijk", zegt Liliane, een ver familielid nog. De vader van de kinderen is nog steeds aangehouden. Het parket onderzoekt zijn rol bij het ontstaan van de brand.

Meest gelezen