Tot 8 jaar cel voor doorspelen van containerinformatie uit Antwerpse haven aan drugsmilieu 

De Antwerpse rechtbank heeft drie mannen veroordeeld tot acht jaar cel, omdat ze belangrijke informatie over containers in de Antwerpse haven doorspeelden aan het drugsmilieu. Een van de drie mannen werkte bij containerterminal MSC en kon op die manier opzoekingen doen. De douane trof in totaal 4,4 ton cocaïne aan in de bewuste containers.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie mannen veroordeeld voor het doorspelen van informatie aan het drugsmilieu. Een van de drie werkte bij containerterminal MSC. Hij gebruikte zijn toegang tot het computersysteem om gegevens op te zoeken en door te spelen naar drugscriminelen. De twee andere mannen communiceerden via het versleutelde telefoonsysteem Sky ECC met "klanten", die dan lieten weten over welke containernummers ze informatie wensten.

Vaste tarieven

De drie mannen hadden vaste tarieven voor hun opzoekingen. Als bleek dat de container niet geselecteerd werd voor een controle en op "groen" stond, vroegen ze 50.000 euro per opzoeking. De klant ging dan waarschijnlijk slagen in het uithalen van de cocaïne. Als de container wel gecontroleerd ging worden en dus op "rood" stond, bedroeg het tarief 25.000 euro per opzoeking. In zeven containers waarnaar de mannen opzoekingen hadden gedaan, werd cocaïne gevonden. In totaal trof de douane 4,4 ton cocaïne aan.

De rechter veroordeelde een van de mannen tot acht jaar cel en een boete van 160.000 euro. Hij werd ook onmiddellijk aangehouden. De twee anderen kregen ieders zes jaar cel en 120.000 euro boete. Een illegaal vermogen van 3.375.000 euro werd verbeurd verklaard.

Meest gelezen