UGent doet het vanaf 2027 met 120 personeelsleden minder: vakbond vreest voor onhoudbare werkdruk

De Gentse universiteit wil het tegen 2027 met 120 personeelsleden minder doen. Dat blijkt uit een intern document. Tegen de besparingen lopen al maanden protesten. Omdat er meer dan 30 miljoen euro bespaard moet worden, vreesden de vakbonden eerst 200 tot 300 ontslagen. "We zijn blij dat het er minder zijn, maar dit gaat enkel over ontslagen bij de administratie en de vraag is wat dit betekent voor de werkdruk", zegt Lorenzo Eeclo van de socialistische vakbond ACOD.

Tegen 2027 moet de Gentse universiteit ruim 30 miljoen euro besparen en dat wil ze onder meer doen door te snoeien in haar personeel. Op de plannen kwam de laatste maanden al heel wat kritiek. Zo vreesden de vakbonden dat 200 tot 300 jobs zouden verdwijnen. Uit een intern document van de UGent blijkt nu dat het 120 jobs zullen zijn. "Dat zijn er aanzienlijk minder dan eerst gevreesd, maar toch moet je die cijfers nuanceren", reageert Lorenzo Eeclo van de socialistische vakbond.

De personeelsleden die moeten vertrekken, werken voor de administratie en de technische dienst. "Maar de mensen die moeten afvloeien bij de faculteiten zijn daar niet bij gerekend. De faculteiten mogen namelijk zelf beslissen hoe ze de besparingsoefening zullen invullen. Maar ook dan kan er dus nog personeel verdwijnen."

Geen 120 ontslagen

Dat er 120 jobs verdwijnen, betekent niet automatisch dat 120 mensen worden ontslagen. "Het aantal ontslagen, laat staan gedwongen ontslagen, gaan we in alle omstandigheden zo laag mogelijk proberen houden", klinkt het bij rector Rik Van de Walle. "We zijn ervan overtuigd dat het gros van de personeelsreductie gerealiseerd kan worden via pensionering en mensen die vrijwillig de organisatie verlaten."

Of er door de besparing ook administratieve taken zullen verdwijnen, is niet duidelijk. Eeclo vreest alvast dat de werkdruk onhoudbaar wordt. "Als men dezelfde ondersteuning wil bieden, met 120 mensen minder, dan denken we dat dit compleet onrealistisch is. De mensen zitten nu al op hun tandvlees, dus wij verwachten dat het compleet onwerkbaar wordt."

Meest gelezen