In Nanterre bij Parijs is de politie opnieuw massaal aanwezig
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk maakt zich op voor vierde woelige nacht, voorlopig rustig in en rond Parijs, opstootjes in Lyon en Marseille

Op verschillende plaatsen in Frankrijk is het vanavond opnieuw onrustig naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel die eerder deze week werd neergeschoten door een agent. "In en rond Parijs blijft het voorlopig relatief rustig, op andere plaatsen zoals Lyon en Marseille is het al tot opstootjes gekomen", meldt Steven Decraene in "Laat". De Franse regering heeft 45.000 agenten opgeroepen en bijstand gevraagd van speciale eenheden om het hoofd te bieden aan de rellen die het land al vier dagen teisteren. 

In verschillende Franse steden is het al vier dagen bijzonder onrustig door protesten tegen politiegeweld, nadat een 17-jarige jongen dinsdag was neergeschoten door een agent.

In Parijs zijn in de vooravond ook betogers samengekomen op Place de la Concorde, waar vannacht net als in Lyon een betogingsverbod geldt. "Het plein werd geëvacueerd", meldt de politie.

"We weten dat er dit moment in Marseille en Lyon al opstootjes zijn, maar in Parijs en de voorsteden van Parijs is het voorlopig kalm. De Franse regering heeft ook 45.000 extra agenten en gendarmes ingezet om de orde te bewaren", meldt Steven Decraene in "Laat".

BEKIJK - "Je kan ervan uitgaan dat de oproer op veel plaatsen in Frankrijk nog moet beginnen, ook al heeft de Franse regering 45.000 extra agenten en gendarmes ingezet", meldt Steven Decraene in "Laat":

Videospeler inladen...

Manifestatieverbod wordt niet overal gerespecteerd

Deze namiddag hebben relschoppers een Apple-winkel vernield in Straatsburg en vanavond zijn in Lyon 1.300 tot 2.000 mensen op straat gekomen, hoewel er een verbod op manifestaties is in de prefectuur. Tijdens de betoging zou vuurwerk afgestoken zijn, de politie antwoordde met traangas.

Ook in Grenoble zou het onrustig zijn, het Franse persagentschap AFP spreekt over "plunderingen in het centrum van de stad".

In Marseille spelen groepjes vandalen al een hele namiddag en avond een kat-en-muisspel met de politie. De politie heeft het over "talrijke gewelddadige groepen" en roept op om het stadscentrum te vermijden. 42 mensen werden er al gearresteerd. De Pride in Marseille die morgen zou plaatsvinden, is geannuleerd.

BEKIJK - In Marseille komt het tot confrontaties tussen relschoppers en ordediensten:

Videospeler inladen...

45.000 agenten gemobiliseerd

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft in een televisie-interview op TF1 gezegd dat er vanavond 45.000 agenten en gendarmes op de been zijn om eventuele rellen de kop in te drukken. Dat zijn er nog eens 5.000 meer dan gisteren. "Agenten werden uit vakantie teruggeroepen en er zijn ook heel wat speciale eenheden gemobiliseerd", verklaart Darmanin. 

Eerder vandaag kondigde premier Elisabeth Borne al aan dat er ook gepantserde voertuigen zullen worden ingezet om het geweld aan te pakken dat de afgelopen nachten veel Franse steden heeft getroffen.

AFP or licensors

Regering neemt bijkomende veiligheidsmaatregelen

Franse hoteluitbaters krijgen ondertussen te maken met massaal veel annulaties van boekingen. Dat meldt Umih, de belangrijkste horecafederatie van Frankrijk. "We krijgen ook alarmerende berichten binnen over aanvallen, plunderingen en vernielingen van restaurants en terrassen", zegt voorzitter Thierry Marx. 

President Emmanuel Macron kondigde vanmiddag na een crisisoverleg aan dat grote evenementen in de regio rond Parijs worden geannuleerd. Onder meer het concert van de Franse singer-songwriter Mylène Farmer in het Stade de France zal niet doorgaan. 

Geen bussen en trams in Parijs

Vooral in en rond Parijs waren er afgelopen nachten zware rellen. De relschoppers viseren openbare gebouwen, maar ook de openbare vervoersmaatschappij RATP. Woensdagnacht werden zes bussen en een tram in brand gestoken en meerdere bussen werden geplunderd in voorsteden van Parijs. Donderdagnacht werden in Aubervilliers in een RATP-depot nog eens dertien bussen in brand gestoken. 

AFP or licensors

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft aan de lokale bestuurders gevraagd om het bus- en tramverkeer in het hele land stil te leggen vanaf 21 uur. 

In Parijs gaat men in op de vraag van Darmanin. Ile-de-France Mobilités (IDFM), de autoriteit die verantwoordelijk is voor de organisatie van het vervoer in de hoofdstedelijke regio, heeft beslist dat er vanaf 21 uur vanavond geen trams of bussen meer zullen rijden in de regio. De maatregel is genomen "voor de veiligheid van het personeel en de reizigers", klinkt het.

Vraag om geen vuurwerk meer te verkopen

Ook de lokale autoriteiten nemen maatregelen. Zo hebben verschillende voorsteden van Parijs een avondklok ingevoerd. Minister Darmanin vraagt lokale bestuurders ook om "systematisch een verbod uit te vaardigen op de verkoop en het vervoer van vuurwerk en andere ontvlambare en chemische producten".

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

In de vooravond heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden tussen minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, minister van Digitale Zaken Jean-Noël Barrot en digitale platformen - zoals Twitter, Snapchat en Tiktok - om hen "te wijzen op hun verantwoordelijkheid in het stedelijke geweld dat Frankrijk teistert".

President Macron had eerder al gevraagd aan de socialemedianetwerken om "inhoud te verwijderen en gebruikers te identificeren die in verband worden gebracht met het stedelijke geweld". Hij wees ook op de verantwoordelijkheid van de ouders van jonge relschoppers.

BEKIJK - "Het is van belang dat de ouders hun verantwoordelijkheid nemen", zegt president Macron:

Videospeler inladen...

Meest gelezen