Meer details over beproevingen die Raul (9) moest doorstaan: jongetje moest op zijn blote knieën op een bed van rijstkorrels zitten

Naarmate het onderzoek rond de dood van de 9-jarige Raul vordert, wordt steeds duidelijker welke beproevingen hij moest doorstaan. Uit verklaringen blijkt nu dat de jongen op zijn blote knieën op een bed van rijstkorrels moest zitten.

Annelies Baeten en Simon Dekaezemaker

Vijf maanden na de dood van het Roemeense jongetje Raul is nog steeds niet duidelijk hoe hij precies om het leven kwam. Van een fatale genadeslag die leidde tot de dood van het kind, lijkt geen sprake. Rauls grootmoeder verklaarde eerder op een Roemeense televisiezender dat het zusje getuige was van hoe haar mama Raul een harde klap gaf met een thermoskan, waarna hij kort nadien overleed. Afgaand op de voorlopige bevindingen van de autopsie, wijst niets in die richting. Wel heeft het er alle schijn van dat de jongen bezweek na een lange reeks gruwelijke mishandelingen.

Naarmate het onderzoek vordert komen daarover meer details naar boven. Zo blijkt nu ook dat Raul op zijn blote knieën op een bed van rijstkorrels moest gaan zitten. Eerder raakte al bekend dat hij geslagen werd met een lederen riem en overgoten met koud en heet water. Hebben die reeks folteringen ervoor gezorgd dat de kleine Raul er mentaal en uiteindelijk ook fysiek helemaal onderdoor ging?

LEES OOK. Lichaam kleine Raul na bijna 2 maanden nog niet begraven

Moeder wijst naar stiefvader, die ontkent

De moeder en stiefvader van de jongen zijn en blijven de twee hoofdverdachten in de zaak. Yoana M.(30) gaf in eerdere verklaringen toe dat ze ‘iets’ deed, maar wees vooral ook met een beschuldigende vinger naar haar ondertussen ex-partner Nicu C. (34). Die heeft zijn betrokkenheid bij de dood van Raul altijd ontkend. “Raul is mijn zoon niet, waarom zou ik die iets willen aandoen?”, zo klonk het eerder in zijn ietwat vreemde uitleg.

LEES OOK: Moeder en stiefvader van Raul (9) acht uur lang met elkaar geconfronteerd, maar onduidelijkheid blijft overheersen

Raul werd op 13 april door duikers uit het Gentse Houtdok gehaald. Het gezin – moeder, stiefvader, Raul en zijn zus – woonde op een boogscheut daarvandaan in een armtierige studio van amper enkele vierkante meters groot. Het lichaam van de jongen zat verborgen in een sporttas en was verzwaard met stenen. Zijn moeder en stiefvader dumpten het lijk een dikke twee maanden eerder in het bijzijn van het zusje. (Lees verder onder de foto)

Mama Yoana M. zit in ons land in de gevangenis.© fvv

Het is een sms’je van de moeder naar haar Roemeense familie in het buitenland dat de bal aan het rollen bracht. De familie vond het vreemd dat Raul nooit meer aan de telefoon kwam en niet meer opdook tijdens videogesprekjes. Toen de moeder geïrriteerd antwoordde “Vraag niet meer naar Raul. Hij is dood en ligt in het water.”, alarmeerde de familie de politie. De moeder werd meteen in de boeien geslagen, de stiefvader kon daags nadien opgepakt worden in Nederland. Hij werd uitgeleverd aan ons land en zit net als de moeder van Raul in een Belgische gevangenis.

De advocaat van de moeder, Thierry Goffart en van de stiefvader, Nicolas Peeters wensen geen verdere toelichting te geven in de zaak. Ook het parket onthoudt zich van enige commentaar.

LEES OOK: Raul (9) werd doodgemarteld waar zijn moeder bijstond: gruweldaad komt pas na maanden aan het licht door sms’je

Assisen

Hoelang het nog zal duren vooraleer het lichaam van Raul wordt vrijgegeven, valt nog af te wachten. De bepaling van de exacte doodsoorzaak is alleszins cruciaal voor de kwalificatie, lees: zware of minder zware straffen. Mocht nu uiteindelijk toch blijken dat Raul om het leven kwam door één dodelijke klap, is er sprake van doodslag. Daarop staan celstraffen van twintig tot dertig jaar cel. Als zijn dood een gevolg is van mishandelingen, gaat het over kwalificaties als foltering en onmenselijke behandeling waar volgens het strafwetboek respectievelijk 20 tot 30 jaar (met verzwarende omstandigheid, aangezien het over een ouder gaat) en 15 tot 20 jaar opsluiting op staan. Of deze zaak al dan niet zal doorverwezen worden naar assisen, zal nog moeten blijken.

Stiefvader Nicu C. heeft altijd zijn betrokkenheid ontkend.© rr