Schuur vol stro in lichterlaaie in Kortessem: bluswerken rond 15.30 uur afgerond

Kortessem -

In de Helstraat in Vliermaalroot (Kortessem) is zaterdagochtend een schuur vol stro in vlammen opgegaan. Het is nog onduidelijk hoe het vuur rond 2 uur uitbrak. De brandweer kon het woongedeelte en het huis van de buren vrijwaren. Buren werd gevraagd nog tot zaterdagnamiddag ramen en deuren gesloten te houden.

Raymond Polus/Marij Wyers

© Tom Palmaers

De noodoproep kwam even over twee uur binnen bij de brandweer. In geen tijd stond de schuur vol stro in lichterlaaie. “We waren net op tijd om de omgeving te behoeden voor erger”, zegt brandweerkapitein Tom Vandormael van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg. Samen met de korpsen van de zone Oost-Limburg bestreden ze het vuur. “Voor voldoende bluswater hebben we het ‘grootwatertransport’ georganiseerd. Hierdoor beschikten we over tien tankwagens.” Er kwam water vanuit heel Limburg, van Tongeren tot Lommel.

Het woongedeelte werd gevrijwaard.© Tom Palmaers

Het woongedeelte van de oude hoeve met binnenkoer kon worden gevrijwaard. In het woongedeelte verblijven seizoensarbeiders. Ook het huis van de buren bleef gespaard. Wel sprongen daar twee raampjes door de hitte waarmee de brand gepaard ging. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

Stro

De brandende schuur was goed bereikbaar voor de bluswerken. Die duren naar schatting tot zaterdagmiddag omdat het stro volledig uit elkaar getrokken moet worden om het vuur volledig te doven. Zaterdagochtend werden loonwerkers gevraagd om de hoop stro uit te spreiden opdat de brandweer dit kan afblussen.

De rook is niet schadelijk, maar de brandweer vroeg aan de buurtbewoners om ramen en deuren gesloten te houden tot zaterdagnamiddag. Ook ventilatiesystemen werden best uitgezet. Omwonenden werden verwittigd via BE-Alert. Rond 15.30 uur waren de bluswerken afgerond. Enkele brandweerwagens bleven nog een tijdje aanwezig voor het geval het vuur heropflakkerde.

De Helstraat bleef tot zaterdagnamiddag afgesloten voor het verkeer.

 

De brandweer van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg ging de vlammenzee strategisch te lijf.© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer