Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "Waarom is een seksloze relatie een taboe?"

Wat als je een fijne relatie hebt, maar als seks voor jou echt niet hoeft? Heeft die relatie dan wel kans op slagen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast "Vraag het aan Rika". "Wat essentieel is in een relatie, is samen een vorm van verbinding hebben."

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. De antwoorden worden gebundeld in de podcast "Vraag het aan Rika".  Deze week: “Mijn partner en ik knuffelen wel, maar vrijen niet. Waarom is dit zo vaak een taboe?”

De vraag van Andrea: "Ben ik de enige in een seksloze, maar toch heel fijne relatie?"

Andrea (65) werd al twee keer weduwe, maar heeft al vier jaar een latrelatie met een fijne man. "Ik voel me veilig en oké bij hem. We hebben heel veel gemeenschappelijk, maar ik voel me absoluut niet fysiek aangetrokken tot hem. We knuffelen wel, maar vrijen niet."

"Ik ben altijd seksueel heel actief geweest, maar nu is het genoeg geweest: ik wil dat gedoe niet meer. Ik kan wel nog iemand seksueel aantrekkelijk vinden. Maar dit stopt heel snel als ik aan de seks zelf denk, of aan het feit dat ik moet investeren in zijn leven en familie.  Mijn vriend vindt dit wel spijtig, maar aanvaardt dit."

"Waarom is een seksloze relatie zo'n taboe? Waarom wordt er in elk programma de nadruk gelegd op seks als verbindingsmiddel? Ben ik echt de enige in een seksloze, maar toch heel fijne relatie?"  

BELUISTER - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Andrea in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Het antwoord van Rika Ponnet: "Het gaat niet om de hoeveelheid seks, wel om de vorm van verbinding"

"Een seksloze relatie blijft iets wat we moeilijk durven toegeven", reageert Rika Ponnet. "Maar het gaat niet over of iets goed is, of niet goed. Wat wél essentieel is, is samen een vorm van verbinding hebben."

 Seksualiteit gaat veel breder dan penetratieseks

Die verbinding ziet Ponnet wel degelijk in de relatie van Andrea. "De pijlers van een relatie zijn zorg voor elkaar, gehechtheid en seksualiteit. Maar dat laatste gaat veel breder dan penetratieseks. Het gaat over intimiteit in de meest brede zin van het woord."

"Andrea lijkt kwetsbaar te zijn voor verlies"

Waar zit dan wel het probleem? "Andrea heeft andere relaties gehad waarin ze heel gelukkig was, en is nu ook gelukkig. Maar ze wijst seksualiteit af en spreekt over het gedoe en de investering in een relatie. Volgens mij is seks bij haar verbonden met een totale overgave in het samenzijn. Het lijkt een klus te zijn. Maar het is tegelijk ook je kwetsbaar maken voor verlies."

"We zien het vaker dat mensen op latere leeftijd zichzelf gaan beschermen tegen verlies. Zo hoorde ik recent nog het verhaal van een vrouw in de 80 die altijd poezen had, maar er nu geen meer wil. Omdat ze bang is voor het verdriet als die poes sterft. Je kan het belachelijk vinden als vergelijking, maar het is eigenlijk net hetzelfde."

Wat nu? "Er is niks fout met de keuze van Andrea"

"Misschien is het niet toevallig dat Andrea kiest voor iemand waar ze zich niet fysiek toe aangetrokken voelt.  Ze sluit het aspect van totale overgave uit door iemand te kiezen waar ze niet seksueel toe aangetrokken is. Het klinkt trouwens alsof haar vriend zich goed voelt bij dit alles."

"Andrea beschermt zich dus tegen het volledig engageren. En daar is niks fout mee. Wie ben ik om daarover te oordelen? Ik denk ook niet dat dit een rationele keuze is. Het is iets wat mensen doen omdat ze inschatten dat ze bepaalde ingrijpende dingen niet meer aankunnen."

"Dit is trouwens het échte taboe, denk ik: kunnen accepteren dat er veel manieren zijn om relaties te beleven. Het is een stukje waar we op dat moment staan in het leven. En dat is prima."

Meest gelezen