CHARVAMALOU - PHOTO NEWS

Opnieuw zeven Delhaize-winkels gesloten, Delhaize: "Hebben verzoekschriften en zullen deurwaarders sturen"

Door vakbondsacties zijn vandaag zeven Delhaize-supermarkten dicht in ons land. Het gaat om vier winkels in Vlaanderen en drie in Wallonië. Delhaize vindt dat de acties niet bijdragen tot een oplossing, en zal proberen de supermarkten zo snel mogelijk te openen, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

Bij Delhaize is al sinds maart een sociaal conflict aan de gang, nadat de supermarktketen had aangekondigd om de 128 winkels te gaan verzelfstandigen.

De winkels die vandaag gesloten zijn, bevinden zich in Gent, Hoboken, Nijvel, Seraing en Embourg.

Delhaize betreurt de acties. Woordvoerder Dekelver: "In aanloop naar de zomer merken we dat er opnieuw meer winkels geblokkeerd zijn."

"We hebben een verzoekschrift van de rechter gekregen voor Brussel en Henegouwen. Met dat verzoekschrift kunnen we de winkels deblokkeren. Voor de andere regio's zouden we toch deurwaarders sturen om de feiten vast te stellen. Dat kan de komende dagen helpen om de winkels te openen."

Vakbond vreest geen dwangsommen meer

De socialistische vakbond BBTK bevestigt dat er opnieuw actie wordt gevoerd. Die acties lagen even stil. "De actiebereidheid is nooit weg geweest. Maar door de dwangsommen die boven ons hoofd hingen - 1.000 euro per klant - was er een kink in de kabel. Niemand heeft zoveel geld. Dat euvel is nu van de baan: we hebben de rechtszaak tegen Delhaize gewonnen", zegt Katrien Degryse van de vakbond.

Acties niet alleen meer op zaterdag

Katrien Degryse van BBTK

"De werknemers riskeren geen dwangsommen meer, vandaar dat ze opnieuw het signaal willen geven." Degryse wijst erop dat het sociaal overleg moeizaam verloopt. "Delhaize dat eigenlijk de queen van de supermarkten was, behandelt zijn personeel niet met respect. Na vier maanden verwacht het personeel beter van de werkgever. Het is een verslechtering van de arbeids- en loonsvoorwaarden. Dit is een ingreep om meer winst te maken."

Degryse beweert dat er tijdens het overleg bij "mondjesmaat" een toegeving wordt gedaan door Delhaize. Maar dat zou zijn om "verdeeldheid te zaaien". De vakbond plant nog acties. Maar meer gespreid, "waar het kan en niet alleen op zaterdag". 

FLEMAL

Meest gelezen