Karl Meesters

Slechtziende Karl Meesters op reis met muzikanten in nieuw VRT-programma "Niks te zien": "Ik ben de reisleider die zelf begeleiding nodig heeft"

VRT 1 werkt aan het gloednieuwe programma "Niks te zien". Daarin gaat Karl Meesters – 43 jaar, gepassioneerd door muziek en slechtziend - op reis met muzikanten om samen de schoonheid van geluid te beleven. “Reizen is heel hard gericht op zien. Wij gooien dat volledig om en gaan op reis om te luisteren.”

Karl Meesters komt het VRT-gebouw binnengewandeld voor ons interview. Hij draagt een zonnebril - ook binnenskamers - en houdt een witte blindenstok in de hand.

Meesters heeft namelijk een zeldzame erfelijke aandoening genaamd kegel-staafdystrofie, waardoor zijn gezichtsvermogen langzaamaan vermindert. De zonnebril draagt hij om zijn ogen te beschermen én rust te geven: "Ik ben opgegroeid met zicht en heb geleerd om mensen in de ogen te kijken, maar dat lukt nu eigenlijk niet meer. Mijn zonnebril bevrijdt me daarvan."

Functioneel blind

Meesters is functioneel blind: “Ik ben mijn centraal zicht verloren. Dat is het deeltje van je zicht waarmee je kijkt, leest en mensen herkent. Ik heb enkel nog delen van mijn perifeer zicht. Dat maakt dat ik wel die koffiekop op de tafel voor ons zie, maar let toch maar op dat ik ‘m niet omver stoot over je iPad die erlangs ligt (lacht)."

Deze zomer starten de opnames van het nieuwe VRT 1-programma "Niks te zien". Muziek en geluid vormen de basis voor het programma, maar ook in het leven van Karl. “Tot mijn achttiende kon ik perfect zien en deed ik dingen die elke tiener doet. Maar dan is mijn zicht af beginnen te nemen. Ik ben als ziende, rijdend met de wagen, naar de universiteit gegaan, en ik ben daar vertrokken als slechtziende, met examens op A3-formaat.”

Ik ben als ziende naar de universiteit gegaan, en ben daar vertrokken als slechtziende

Karl Meesters

“In diezelfde periode ben ik mijn rijbewijs verloren. Op een bepaald moment kon ik mensen niet meer herkennen en kon ik niet meer lezen, niet meer schrijven… Niet goed kunnen zien, betekent ook dat je geen boek kan lezen, niet naar een schilderij of een film kan kijken. Je moet op zoek gaan naar schoonheid op een andere manier, voor mij was dat muziek.”

Niks te zien

In "Niks te zien" - ten vroegste vanaf 2024 op uw beeldscherm te zien én te beluisteren -, probeert Karl de schoonheid van geluid te vangen. En dat doet hij niet alleen: hij gaat op reis met muzikanten, op zoek naar specifieke klanken. “Muzikanten delen mijn passie voor het auditieve, ze zijn dus een logische match. Met dit programma hoop ik de kijker mee te nemen in onze wereld, hen te ontroeren én te doen lachen. Want hier is niks te zien, maar van alles te beleven.”

Meesters wil nog niet veel kwijt over met wie en naar waar hij op reis zal trekken. “De opnames moeten nog beginnen. Elke aflevering neem ik een andere bekende muzikant op sleeptouw in een ander land", verklapt hij wel. "Maar ik ben de reisleider die zèlf begeleiding nodig heeft. Het is een reisprogramma, maar we focussen op andere zaken dan mensen normaal doen. Normaal ga je op reis om zaken te zien, dat ligt wat moeilijker voor mij. (lacht)”

Ik ben de reisleider die zèlf begeleiding nodig heeft

Karl Meesters

Want reizen stond, precies om die reden, niet meer op de prioriteitenlijst van Meesters. “Op reis gaan is iets wat ik als slechtziende niet meer deed, helaas. Reizen is gemaakt op maat van zien. In "Niks te zien" krijg ik de kans om dat volledig op z’n kop te zetten. Wij gaan op reis om zaken te hòren. Het is dus een groot avontuur voor mij, en 100 procent buiten mijn comfortzone.” 

Karl Meesters met zonnebril

Inspiratiebron

Meesters hoopt een inspiratiebron te zijn voor andere mensen met een beperking: "Ik herinner me nog precies het moment waarop een dokter me vertelde dat ik ooit blind zou worden. Ik was toen 16. Enkele jaren later kwamen de eerste symptomen en ben ik volledig gecrasht."

"Ik had toen inspiratie nodig om te beseffen: er is nog zoveel mogelijk. Nu wil ik graag zelf die inspiratiebron zijn voor jonge mensen met een beperking. Ik wil mensen verrassen over wat er allemaal wèl kan als je een persoon bent met een handicap."

BEKIJK - De trailer van "Niks te zien" met Karl Meesters:

Videospeler inladen...

De startdatum van Niks te zien wordt later bekendgemaakt. Niks te zien is een programma van Roses are blue voor VRT 1.

Meest gelezen