Handelaars kunnen ervoor kiezen om betalingen met Payconiq uit te voeren.

Unizo wil dat kosten voor elektronisch betalen voor handelaars naar beneden gaan

Zelfstandigenorganisatie Unizo vraagt om de kosten voor de handelaars van het elektronisch betalen verder te verlagen. Sinds juli vorig jaar zijn alle handelaars verplicht om elektronisch betalen mogelijk te maken. Maar de kosten per transactie zijn nog altijd hoog, zegt Unizo.

Sinds exact een jaar is het verplicht om elektronisch te kunnen betalen in alle handelszaken en vrije beroepen in ons land. In andere woorden: handelaars en vrije beroepen zijn verplicht om minstens één elektronische betaalmogelijkheid aan te bieden. Dat kan - maar betekent niet noodzakelijk- de bankkaart. Ook Payconiq valt daaronder.

Aan elektronisch betalen zijn kosten verbonden voor de handelaar. Die bestaan uit transactiekosten die banken aanrekenen, zogenoemde schemavergoedingen (die moeten worden betaald aan bijvoorbeeld Visa en Mastercard) en verwerkingsvergoedingen die worden aangerekend door bedrijven die de betalingen uitvoeren.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) wil de transactiekosten verlagen naar maximaal 0,02 euro per transactie. Zelfstandigenorganisatie Unizo steunt dat, maar vraagt daarnaast een verlaging van alle kosten.

"We zien dat elektronisch betalen steeds meer ingeburgerd raakt, het is hoog tijd dat de kosten voor de handelaars naar beneden gaan", zegt topman Danny Van Assche. "In Nederland is het veel goedkoper om te gebruiken, maar daar zijn de volumes traditioneel ook hoger. Nu de volumes bij ons veel groter worden, zouden de kosten navenant moeten dalen."

"Minister Dermagne wil de transactiekosten naar beneden halen. Dat steunen wij, maar eigenlijk moeten alle kosten naar beneden. En dat is nog niet gebeurd. Het blijft voor een handelaar een serieuze kostprijs."

Hoeveel elektronisch betalen precies kost, is moeilijk te zeggen omdat er veel methoden zijn met elk verschillende tariefmodules, zegt Unizo. Een transactie met bancontact kost de handelaar 12 cent, bij een kredietkaart kan dat bij grote bedragen oplopen tot 10 euro per transactie.

Meest gelezen