FOS Open Scouting

"Het sterkste jeugdwerk van Europa": waarom 100.000 jongeren zich deze zomer weer inzetten voor jeugdkampen en -activiteiten

Deze zomer zullen bijna 100.000 jonge vrijwilligers in Vlaanderen en Brussel zich inzetten om samenĀ maar liefst 23.600 kampen en activiteiten te laten doorgaan. Om al deze jongeren te erkennen, heeft de Ambrassade, het expertisecentrum voor jeugdwerk, de campagne "Bedankt jeugdvrijwilligers" gelanceerd.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft vanochtend de kampzomer afgetrapt. De komende twee maanden vinden 23.600 kampen en activiteiten plaats voor in totaal een miljoen kinderen en jongeren.

Voor al dat jeugdwerk staan bijna 100.000 vrijwilligers, animatoren en medewerkers klaar, die "het beste van zichzelf geven om kinderen en jongeren een zorgeloze zomer te bezorgen", aldus Dalle. "Zonder hun engagement zou het jeugdwerk nooit het sterkste van Europa zijn",Ā meent Ambrassade-directeur Eva Vereecke.

De jeugdwerkzomer in cijfers

  • In de zomer vinden erĀ 23.600 kampen en activiteitenĀ plaats.
  • Alle jeugdinitiatieven van het jeugdwerk en lokale besturen bereikenĀ 1 miljoenĀ kinderen en jongeren tijdens de zomermaanden.
  • Doorheen de zomer zijn er maar liefstĀ 95.782 vrijwilligers, animatoren en medewerkersĀ actief binnen het jeugdwerk
  • 60 procentĀ van alle jeugdbewegingskampen gaan door in Vlaanderen of Brussel.Ā 
  • Er zijnĀ 700 Vlaamse jeugdverblijven en kampeerterreinen, samen maken die elk jaar maar liefstĀ 2.8 miljoen overnachtingen mogelijk

Daarom roept de Ambrassade,Ā het expertisecentrum voor jeugdwerk, ouders en opvoeders op om leiders, monitoren, kookploegen en alle betrokkenen van jeugdactiviteiten vaker uitdrukkelijk te bedanken.

Waarom? "Jeugdwerk is essentieel voor kinderen Ć©n jongeren om zichzelf te gaan ontwikkelen:Ā om te spelen, om te leren, om onvergetelijke momenten mee te maken met leeftijdsgenoten en bij te leren. Bovendien zijn we ook voor veel jonge mensen een veilige haven", zegt Vereecke.

"Jongeren kunnen binnen het jeugdwerk op informele manieren meer gaan leren dan dat ze op school doen. Ze leren zowel hun verantwoordelijkheid opnemen, als hun talenten inzetten en zich verschillende situaties eigen maken."

Motivatie

Dat beaamtĀ Marnik de Bont (24), een vrijwilliger bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "Wat er zo fijn aan is? Verschillende aspecten. Ik ben als kind veel naar de speelpleinwerking gegaan: we trokken met een toffe bende op kamp en mochten de zotste dingen doen. Vandaag wil ik de onvergetelijke ervaringen die ik heb beleefd, teruggeven aan de nieuwe generatie jongeren."

Als leider werk je samen met verschillende mensen, en moet je ze leren aansturen

Marnik de Bont, vrijwilliger bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk

In de zomer engageert Marnik zich gemiddeld drie weken in het jeugdwerk. "Hoe ouder ik word, hoe meer tijd ik in het Speelpleinwerk steek. Zo probeer ik doorheen het jaar de drukke zomer mee voor te bereiden."

"Ik haal er veel energie uit en heb er al veel kunnen leren. Als leider werk je samen met verschillende mensen, en moet je ze leren aansturen. Tegelijkertijd werk je ook in team, en is er ruimte tot reflectie en ontplooiing: je krijgt de kansen om te groeien in de dingen waar je goed in bent of waar je beter in wil worden."

Een foto ter illustratie
FOS Open Scouting

Dat zegt ook Aline Rosseels (23), die intussen zes jaar leiding geeft bij Chiro Wilduraantjes in Sint-Truiden. "Ik kan mezelf er zowel professioneel als persoonlijk vormen, en dat vind ik belangrijk. Je leert niet alleen omgaan met kinderen, maar organiseert ook evenementen."

"Ik heb het altijd leuk gevonden om naar de Chiro te gaan. Om kinderen te kunnen geven wat ik in mijn jeugd zelf heb gehad, wil ik dat engagement graag verderzetten. Het is leuk om hun gezichten - na een drukke week op school - te kunnen zien. Ik vind het belangrijk om hen een plek te geven waar ze zich binnen de grenzen van de Chiro volledig kunnen uitleven."

"Pittige jaren achter de rug"

De voorbije jaren waren op z'n minst gezegd moeilijk voor de jeugdwerkvrijwilligers, zegt deĀ Vlaamse Dienst Speelpleinwerk. "De zoektocht naar animatoren verloopt een stuk moeilijker dan vroeger", legt coƶrdinator dienstverlening Bert Breugelmans uit.Ā 

"De uitstroom en het gebrek aan instroom tijdens de coronapandemie zindert nog na. Bovendien zien we dat jongeren het vrijwilligerswerkĀ meer dan vroeger spreiden, en het engagement combineren of inruilen met betaald vakantiewerk."

De coƶrdinator dienstverlening benadrukt nog dat ouders zich deze zomer geen zorgen moeten maken. "Waar er toch tekorten zijn, isĀ de werking in de aanloop naar de zomer aangepast, bijvoorbeeld door minder dagen en uren open te zijn of wekelijks de mogelijkheden te bekijken."

Meest gelezen