Luc Weyens

Diest omkadert koloniale tekst in stadhuis met mozaïek: "Verleden niet wegstoppen"

In de inkomhal van het stadhuis van Diest hangt een nieuw kunstwerk, een kleurrijk mozaïek van kunstenares Angélique Baeyens. Het werk omkadert letterlijk een oude gedenkplaat met een koloniale boodschap die in het stadhuis hangt. 

De stad Diest heeft een nieuw kunstwerk in het stadhuis geplaatst. Het mozaïek omkadert een plakkaat in de inkomhal die de Belgische aanwezigheid in Congo verheerlijkt. "De stad stond voor een keuze: het werk in een depot bewaren en de geschiedenis zo letterlijk verwijderen, of het laten hangen en de confrontatie aangaan. We kozen voor het laatste", klinkt het bij de stad. 

Een doorn in het oog

Op het oud plakkaat in het stadhuis staat een tekst die vertelt dat er drie Diestenaren gestorven zijn in Congo, "ten voordele van de beschaving" in de kolonie. "De stad vindt die boodschap pijnlijk, maar wil het verleden niet onder de mat vegen. Daarom hebben we nagedacht over welke boodschap we willen geven voor de toekomst", zegt kunstenares Angélique Baeyens. "Dat is een boodschap van gelijkheid, verzoening, vrede en eenheid."

Zo ontstond Atelier Dekolonisé: een multiculturele groep van 15 mensen, met elk een link naar een verleden in een ex-kolonie: “Ze deelden hun persoonlijke verhalen van pijn of vreugde, met volle aandacht en respect voor elkaar. Samen maakten ze het ontwerp.” 

Luc Weyens

Daarom zie je op het nieuwe kunstwerk, dat letterlijk een kader is rond het plakkaat, twee vriendschappelijke armen samenkomen. "Eén arm is de kolonisator en de andere de gekoloniseerde", legt de kunstenares uit. "Het is een boodschap voor onze Congolese inwoners, maar ook voor alle nieuwkomers in Diest en België in het algemeen." 

Kopjes, tegeltjes en borden van Diestenaren

De inwoners van Diest hebben letterlijk hun steentje bijgedragen aan het kunstwerk. Het mozaïek werd aangevuld met stukjes van borden, kommen en tegeltjes van 25 gezinnen uit de stad.

Meest gelezen