Nasser Kanani van Buitenlandse Zaken.
AFP or licensors

Iran vraagt aan Frankrijk "het recht op vreedzame protesten te respecteren"

Naar aanleiding van de grootschalige rellen heeft Iran de Franse regering op de vingers getikt. Het land roept op "te stoppen met de gewelddadige behandeling" van de Franse bevolking, alsook "het principe van vrijheid van meningsuiting te respecteren". Vorig jaar steunde Frankrijk Iraanse betogers nog in de zaak-Amini.

"We raden de Franse regering en politie aan om aandacht te schenken aan de eisen van de demonstranten en tegelijkertijd terughoudendheid te tonen en geweld te vermijden", tweet woordvoerder Nasser Kanani van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"De Franse regering moet een einde maken aan de gewelddadige behandeling van haar bevolking en tegelijkertijd de principes respecteren van menselijke waardigheid, vrijheid van meningsuiting en het recht van burgers om vreedzaam te demonstreren", benadrukte hij.

Buitenlandse Zaken riep Iraniërs ook op om "onnodige reizen naar Frankrijk" te vermijden. De Iraanse media besteden veel aandacht aan de golf van geweld die in veel Franse steden is losgebarsten.

Vorige herfst raasde protest over Iran

De Iraanse autoriteiten hebben scherpe kritiek gehad op de solidariteit van Europese landen met de protestbeweging die door Iran raasde na de dood van Mahsa Amini.

De 22-jarige vrouw werd vorig jaar gearresteerd, omdat ze zich niet hield aan de zeer strenge kledingvoorschriften die in Iran aan vrouwen worden opgelegd.

Amini stierf drie dagen nadat de zedenpolitie haar had opgepakt. Volgens een medisch rapport van de Iraanse overheid kwam Amini niet te overlijden door mishandeling.

Haar dood zorgde voor een golf van protest, die door het Iraanse regime bloedig wordt onderdrukt. Demonstranten kregen de steun van het Westen.

Op 14 oktober hekelde Kanani de inmenging van de Franse president Emmanuel Macron. "Het is verrassend dat Frankrijk de Iraanse veiligheidstroepen veroordeelt. Zij hadden met gewelddadige mensen en relschoppers te maken", zei de woordvoerder toen. Bij die protesten werden honderden mensen gedood en duizenden gearresteerd.

Meest gelezen