Foto: Joerie Dewagenaere

Sint-Truiden dient klacht in na "tekortkomingen" in woon- en zorgbuurt: "Bedrieglijke maffiapraktijken"

Het stadsbestuur van Sint-Truiden dient een klacht in tegen de verantwoordelijken van een woon- en zorgbuurt in deelgemeente Velm. Het Departement Zorg stelde daar "ernstige tekortkomingen" vast nadat zorgbedrijf Curamant er failliet was gegaan. "Bedrieglijke maffiapraktijken", noemt één van de bewoners van de site de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vraagt opheldering over de situatie.

De zaak draait rond een woon- en leefbuurt in Velm, een deelgemeente van Sint-Truiden, waar onder meer 39 kwetsbare personen verblijven die praktische en medische ondersteuning nodig hebben. Leefbuurtontwikkelaar Triamant werkt daarvoor samen met zorgaanbieder Curamant, maar die laatste ging afgelopen dinsdag failliet.

Ernstige tekortkomingen

Omdat de patiënten van Curamant op een andere site in Bree een ultimatum hadden gekregen om elders opvang te zoeken, ging het Departement Zorg ook een kijkje nemen op de site van Velm. Daar stelde het ernstige zorgtekorten vast. Het zou onder meer gaan om een tekort aan verzorgend en verpleegkundig personeel en een gebrek aan maaltijden.

"Op de site verblijven ook mensen die constant permanentie nodig hebben en die was er absoluut niet meer", stelt burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V). "Dit is mensonterend. Eigenlijk kan dit niet en we gaan dat ook zo niet laten passeren." Het stadsbestuur nam samen met Eerstelijnszone Haspengouw de zorg in handen. Het dient nu ook klacht in tegen de verantwoordelijken van de woon- en zorgbuurt.

BEKIJK - "Dit is mensonterend en dat kan niet", zegt burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Personeel en bewoners spreken

Onze redactie kon vandaag met verschillende personeelsleden en bewoners van de site praten. Het Zorgbedrijf van de stad Sint-Truiden had nog geen eerdere meldingen van problemen ontvangen, maar de bewoners zagen het al langer achteruit gaan. Geen tuinonderhoud, geen herstellingen aan gebouwen, hogere rekeningen en minder service. "Er gebeurde hier niks meer, men paste praktijken toe die ik omschrijf als bedrieglijke maffiapraktijken", vertelt bewoner Georges Van Gucht.

Zo bleef het zwembad dicht door een tekort aan middelen voor het onderhoud, terwijl heel wat revaliderende patiënten net daarvoor op de site in Velm gingen wonen. Het personeel klaagt dan weer over problemen met de uitbetaling van hun loon. Ook de knop voor medische noodoproepen op de kamers was niet altijd (professioneel) bemand.

BEKIJK - VRT NWS sprak met bewoners en personeel. "Bedrieglijke maffiapraktijken", is de omschrijving van bewoner Georges Van Gucht:

Videospeler inladen...

Duidelijkheid

Morgen overleggen verschillende zorgpartners over hoe het nu verder moet. Voorlopig neemt woonzorgcentrum Orelia, dat ook op de site ligt maar niets met de zaak te maken heeft, de zorg van de meest kwetsbare patiënten over.

De zorg en bescherming van de bewoners op de verschillende woonsites is voor mij het belangrijkste

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V)

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vraagt dat Triamant de zaak verduidelijkt. "Wij hebben de organisator gevraagd om dringend inzicht te geven in de situatie. De zorg en bescherming van de bewoners op de verschillende woonsites is voor mij het belangrijkste. Niet alle sites van Triamant, zoals in Sint-Truiden, zijn erkende zorgvoorzieningen. Desondanks biedt mijn administratie wel ondersteuning."

Continuïteit

De directie van Triamant laat intussen weten dat ze nog geen klacht heeft ontvangen. "We hebben geen weet van inhoudelijke elementen waarop we repliek kunnen geven. Er is geen zorgklacht ingediend. Sterker nog, er blijken nog nooit klachten te zijn geweest in het verleden", schrijft het bedrijf in een mededeling.

Ze benadrukt ook dat Curamant niet de enige zorgaanbieder was die actief was op de site. "Andere zelfstandige teams zijn operationeel gebleven voor de ochtend- en avondshift, en zelf voor nachtpermanentie. Curamant heeft bovendien niets te maken met de maaltijdvoorzieningen, waar ook steeds continuïteit is geboden."

"We vinden het super jammer dat de faling van één specifieke entiteit (Curamant) uit een grote groep wordt aangegrepen om de jarenlange opbouw van het multigenerationeel concept Triamant reputatieschade aan te brengen via de media", besluit het bedrijf. Triamant plant woensdag een vergadering met de obligatiehouders die geïnvesteerd hebben in het project. 

Meest gelezen