Tesla groeit sneller dan verwacht: leveringen op record na prijsverlagingen

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal meer auto’s geproduceerd én afgeleverd dan een kwartaal eerder. Dit maakte de Amerikaanse producent van elektrische auto’s zondag bekend in aanloop naar de cijferrapportage later deze maand op 19 juli.

De cijfers: Tesla produceerde in het afgelopen kwartaal 479.700 auto’s, terwijl er 466.140 exemplaren werden afgeleverd. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal produceerde Tesla bijna 441.000 auto’s, terwijl er net geen 423.000 auto werden afgeleverd.

Tesla, tweede kwartaal 2023

De conclusie: De cijfers wijzen op een sneller dan verwachte groei.

  • De leveringen worden door analisten gebruikt als indicator voor de verkoopcijfers, die Tesla niet vrijgeeft. Volgens zakenbank Jefferies lag het aantal afgeleverde auto’s daarmee 4 procent boven de analistenconsensus. En op jaarbasis lagen de leveringen zelfs 83 procent hoger.
  • Tesla gaf ook een opsplitsing per model. In totaal werden er 460.211 auto’s van de exemplaren 3 en Y geproduceerd. Van de modellen S en X werden er 19.489 geproduceerd. Vooral dit laatste was een meevaller volgens Jefferies.

Om naar uit te kijken: In de afgelopen maanden heeft Tesla meermaals de prijzen verlaagd. De vraag is in hoeverre dit de winstmarges heeft geraakt, wat pas op 19 juli duidelijk zal worden.

Meer
Auto