Drie Nederlanders opgepakt na aanslag tegen restaurant op Turnhoutsebaan in Borgerhout

Onbekenden hebben zondagnacht een aanslag gepleegd op een restaurant aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De voordeur is vernield. In de loop van de nacht kon de politie drie verdachten oppakken in Nederland.

jtp, sare, vdaa

De ontploffing bij restaurant La Cuisine deed zich voor omstreeks 4.15u op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, aan de Drink. ‘Er ontstond een kleine brand die vooral schade veroorzaakte aan de voordeur. De brand kon snel geblust worden’, zegt woordvoerder Willem Migom van de Antwerpse politie.

Niemand raakte gewond. De politie stelde een veiligheidszone in en het gerechtelijk lab en ontmijningsdienst Dovo kwamen in de loop van de vroege ochtend ter plaatse voor verder onderzoek. De daders sloegen op de vlucht, maar konden gefilmd worden. Kort na de feiten slaagde de politie er dan ook in om drie verdachten te onderscheppen in Nederland.

‘Het gaat om twee meerderjarigen van 18 jaar en een 17-jarige’, zegt woordvoerder Kato Belmans van het Antwerps parket. ‘Ze werden gearresteerd door de Nederlandse politie en zullen later voor de onderzoeksrechter en voor de jeugdrechter verschijnen.’

Kuiken

Het Antwerps parket vorderde zondagnacht een onderzoeksrechter voor vernieling van een gebouw door ontploffing met vermoeden van menselijke aanwezigheid, inbreuken op de springstofwetgeving en deelname aan een criminele organisatie.

De federale gerechtelijke politie (FGP) voert onder leiding van die onderzoeksrechter het verdere onderzoek. Een link met het drugsmilieu wordt onderzocht. De eigenaar van de zaak, Khalid ‘Kuiken’ E.A. is alvast een gekende naam in het milieu.

Het is de tweede aanslag in twee dagen tijd in Borgerhout. Zaterdagnacht raakte een wagen zwaar beschadigd door een vuurwerkbom in de Beukenstraat, zo’n kilometer verderop.