Direct naar artikelinhoud
Vier vragenStart van solden

Handleiding voor koopjesjagers: ‘Als je iets echt wilt, dan wacht je best niet te lang’

Er lopen al heel wat koopjesjagers door de Veldstraat in Gent.Beeld Wouter Van Vooren

Het begin van de zomervakantie betekent traditiegetrouw ook het begin van de solden. Zijn er dit jaar uitzonderlijke koopjes te doen? Waar vind je die? En is het zaak om er snel bij te zijn?

1. Zijn er dit jaar meer en betere koopjes te doen dan de voorbije jaren?

Wie hoopte om dit jaar een reuzenslag te slaan moeten we teleurstellen. De kortingen tijdens de eerste dagen van de koopjes schommelen rond de 30 procent. “Perfect vergelijkbaar met wat we de voorbije jaren zagen”, zegt Giel Sterckx van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

Het goede nieuws is dan weer dat er dit jaar net iets meer aan de winkelrekken hangt. Wat de kledingsector betreft, lag de verkoop dit voorjaar immers 1,6 procent lager dan vorig jaar. Oorzaak: het kwakkelende weer. “Pas sinds pakweg de derde week van mei is de verkoop van zomerkledij echt goed op gang gekomen”, klinkt het bij Unizo.

Die mindere verkoop is trouwens een bittere pil voor de winkeliers. “Op zich lijkt het verschil met vorig jaar misschien miniem”, zegt Sterckx. “Maar boven op die mindere verkoop kregen de zelfstandige handelaars een forse stijging van hun kosten te verwerken door bijvoorbeeld de hogere energiefactuur en de indexatie van de lonen van hun personeel.”

Ook de gestegen levensduurte maakt dat de winkelrekken dit jaar bij het begin van de solden net iets gevulder ogen. “We horen van onze leden dat heel wat klanten de voorbije weken al eens zijn komen kijken in hun winkels zonder iets te kopen”, vertelt Cedric Tack van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). “Er is dus wel een aanzienlijke groep consumenten die haar aankopen bewust uitstelt tot het begin van de solden.”

2. Waar moet je zijn voor de beste deals?

Traditioneel zijn bij de zomersolden vooral in kledingzaken mooie kortingen te rapen. “Die handelaars moeten hun voorraad zomerkledij zo snel mogelijk de deur uit krijgen om plaats te maken voor de wintercollectie”, legt Sterckx uit. “Bovendien moeten ze genoeg geld binnen krijgen om die wintercollecties aan te kopen. Voor hen is het succes van de solden van groot belang, en dus worden er meteen grote kortingen gegeven.”

Maar niet alleen op het vlak van kledij kun je de komende dagen goede deals sluiten. “In elke sector waar de seizoenen een rol spelen zijn de solden een belangrijk moment”, verduidelijkt Sterckx. “Ook bij bijvoorbeeld buitenmeubilair zul je nu grote kortingen zien.” Wat niet betekent dat pakweg elektronicazaken nu niet met kortingen uitpakken. Maar die zullen misschien wat lager liggen of op een beperkter deel van de winkelvoorraad van toepassing zijn.

Handleiding voor koopjesjagers: ‘Als je iets echt wilt, dan wacht je best niet te lang’
Beeld Wouter Van Vooren

3. Zijn de echte koopjes niet al lang de deur uit?

Wie zich de voorbije weken al eens in een winkelstraat waagde, werd daar om de oren geslagen met kortingen voor koppelverkoop en pre-sales allerhande. Loont het dan nog wel de moeite om begin juli de drukte te trotseren?

“Toch wel”, vinden ze bij Unizo. “Die koppelverkoop en pre-sales zijn vooral iets wat je bij grote ketens ziet. We merken dat steeds minder van onze leden aan die pre-sales meedoen. Omdat ze eenvoudigweg de marges niet hebben om daarin mee te stappen.” Bovendien liggen de kortingen bij die pre-sales nog een stuk lager dan wat we bij het officiële begin van de solden zien.

Toch is te lang wachten om op koopjesjacht te gaan geen goed idee. Zeker dit jaar niet. De koopjes zijn immers op gang geschoten op een zaterdag, wat op de openingsdag meteen een massa volk op de been brengt. “Onze leden hebben het over een goede tot zelfs erg goede start van de solden”, klinkt het bij NSZ. Wie echt op zoek was naar dat ene specifieke stuk moest dus best het voorbije weekend al op koopjesjacht gaan.

Dat betekent niet dat er de komende weken geen slag meer te slaan is. “De komende weken worden de kortingen alleen maar groter”, zegt Sterckx. “Maar als je iets echt wilt, zou ik toch niet te lang wachten om het te kopen.”

4. Verschuift de koopjesjacht niet steeds meer naar online?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, blijkt het online shoppen, bij kleinere zelfstandige handelaars dan toch, aan populariteit te verliezen. “Het runnen van een webshop naast je fysieke winkel is heel arbeidsintensief”, legt Sterckx uit. “Uit een recente bevraging bleek dat die webwinkel slechts bij 41 procent van onze leden rendabel is.”

Blijkt dat heel wat klanten online wel de collectie bekijken, om dan pas in de fysieke winkel tot aankopen over te gaan. “Zowat 30 procent van onze leden geeft aan dat het hele onlinegebeuren net zorgt voor meer verkoop in de fysieke winkels”, klinkt het bij NSZ.

Wat niet betekent dat je tijdens de solden online geen zaakjes kunt doen. Maar dat zorgt niet voor minder drukte in de traditionele winkelbuurten, zegt Tack. “Het koopjesjagen is toch een soort traditie. Daar hoort ook het snuisteren in de bakken met afgeprijsde kledingstukken bij.” Ook het strengere onlineretourbeleid maakt dat soldenjagers hun prooi eerder in de winkelstraat gaan zoeken. “Terugsturen van artikelen met korting is online soms een probleem”, legt Tack uit. “Je kunt dus maar beter eerst eens passen voor je een kledingstuk koopt. En dat kan voorlopig enkel in een fysieke winkel.”