Boumediene Belbachir

Koningin Mathilde bezoekt vakantiekamp "Kom op tegen Kanker" in Dommelhof Pelt

Koningin Mathilde bracht vandaag een bezoek aan het vakantiekamp van "Kom op tegen Kanker" in het Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt. Ze bezocht er kinderen tussen 6 en 17 jaar die in behandeling zijn of dat tot een jaar geleden waren. De koningin speelde mee met de kinderen en nam uitgebreid de tijd om met hen te praten en naar hun verhalen te luisteren.  

"Kom op tegen Kanker" organiseert sinds 1989 elk jaar een gratis vakantiekamp voor kinderen tussen 6 en 17 jaar die nog in behandeling zijn, of hun behandeling net achter de rug hebben. Want ook die kinderen spelen graag met leeftijdgenootjes, maar omdat het infectiegevaar te groot is, gaat dat niet. Zo’n vakantiekamp doet de kinderen zichtbaar deugd: “Op school word ik soms uitgelachen omdat ik het enige kindje ben dat kanker heeft. Hier word ik niet uitgelachen omdat heel veel kinderen ziek zijn. Ik voel me niet meer alleen”, zegt de 9-jarige Elien.

Ook de 16-jarige Siemen is blij met het kamp: “Ze houden hier echt rekening met ons. Als je zegt: “Ik ben moe, ik wil een dutje doen”, dan is dat geen probleem. Dat is een grote zorg die wegvalt.”

Boumediene Belbachir

De moeder in onze koningin kwam duidelijk naar boven

Evenlien Coel van Kom Op Tegen Kanker

Het bezoek van Koningin Mathilde maakte duidelijk indruk op de kinderen. "Ze was heel lief en ze had ook een heel mooi kleedje aan", vond Emelie (9), die even met haar kon praten. "En ze gaf mij en de andere kindjes ook een heleboel complimenten."

De 9-jarige Amiral, die nog midden in haar behandeling zit, mocht zelfs even estafette spelen met de koningin. "Ik zat in hetzelfde team als de koningin en ze heeft mij voortgeduwd tijdens het spelletje. Dat was heel leuk!", vertelt ze enthousiast.

BEKIJK - "Ik dacht dat ze hier gewoon zou zitten en kijken, maar ze deed ook echt mee": ("Het journaal", 03/07/23)

Videospeler inladen...
Boumediene Belbachir

Ook Evelien Coel van Kom Op Tegen Kanker is heel tevreden met het bezoek. "Ze was erg geïnteresseerd in hoe wij onze kampen organiseren en wilde vooral weten hoe dat voor óns, de begeleiders en verpleegkundigen, was. De koningin heeft ook een paar keer gevraagd naar hoe het voor ouders moet zijn om een kind met kanker te hebben", vertelt Coel. "De moeder in onze koningin kwam duidelijk naar boven." 

Medische teams

Naast monitoren gaan er ook medische teams mee. Zo zorgen de drie Vlaamse kinderziekenhuizen - UZ Gent, UZ Leuven en UZ Antwerpen - voor een verpleegkundige ploeg die dag en nacht stand-by staat. Dit maakt het kamp uniek: de kinderen gaan op vakantie met hun vertrouwde verpleegkundigen die ervoor zorgen dat de verzorging en lopende behandelingen gewoon kunnen doorgaan. Er worden ook verplichte rustmomenten voorzien en alle activiteiten gebeuren op het tempo van de deelnemers.

Het gratis vakantiekamp van "Kom op tegen Kanker" vindt plaats van 1 tot 7 juli in het Provinciaal Domein Dommelhof in Pelt. Er nemen 69 kinderen en jongeren aan deel.

Meest gelezen