Nicolas Landemard / Le Pictorium

In nasleep dood Nahel: 9 jongeren opgepakt die "aanslag" wilden plegen op politiecommissariaat in Anderlecht

In de nasleep van de dood van Nahel (17) in Frankrijk zijn er vorige week negen jongeren opgepakt in Brussel die "een aanslag wilden plegen op het commissariaat van Anderlecht". Dat vertelt korpschef Jurgen De Landsheer in "De ochtend". Ze hadden brandversnellers, wapens en bivakmutsen bij. 

De rellen in Parijs na de dood van de 17-jarige Nahel sloegen eind vorige week ook over naar ons land. Afgelopen vrijdag werden er in Anderlecht negen jongeren opgepakt. "Ze wilden een aanslag plegen op het commissariaat in Anderlecht", vertelt de korpschef van politiezone Zuid in "De ochtend". Van de negen waren er acht minderjarig, de jongste amper 12 jaar. Ze hadden brandversnellers, wapens en bivakmutsen bij. 

Een van de berichten die de politie kon onderscheppen

Er komt heel wat kritiek op die preventieve aanhoudingen. De Landsheer wil zeker "niet pleiten voor massale preventieve aanhoudingen". "Maar die jongeren komen aan met een fles benzine, met bivakmutsen. Die komen niet zomaar dag zeggen. Dan moeten wij een sterk signaal geven naar bepaalde jongeren dat het hier stopt."

"We halen natuurlijk opgelucht adem dat er niets gebeurde. Maar het feit dat deze jongeren concrete plannen hadden, is onrustwekkend”, reageert woordvoerster Sarah Frederickx. “Alcohol en sigaretten kopen onder 16 jaar, mag niet”, zegt woordvoerster van de zone Zuid Sarah Frederickx. "Maar met bivakmutsen, jerrycans en molotovcocktails de straat op gaan, is bijna normaal geworden en wordt geminimaliseerd. Als politiezone hadden wij een zeer duidelijke aanleiding dat de jongeren een aanslag wilden plegen en ons commissariaat in brand wilden steken. We hebben ingegrepen om erger te voorkomen.”

BEKIJK - In ons land zijn sinds donderdag al meer dan tweehonderd jongeren preventief opgepakt, uit vrees dat de rellen uit Frankrijk zouden overwaaien:

Videospeler inladen...

Meest gelezen