CEO Micha Berger en titelvoerend burgemeester Bart Somers maakten de eerste aansluiting van Wyre.© Ward Bosmans

Glasvezelbedrijf Wyre sluit eerste gezin aan op nieuw netwerk voor supersnel internet: “We gaan niemand pushen”

Mechelen -

Het gloednieuwe infrastructuurbedrijf Wyre heeft maandagmiddag in Mechelen de eerste fiberverbinding gemaakt met een woning uit de buurt van de Frans Halsvest. Wyre, een samenwerking tussen Telenet en Fluvius, heeft de ambitie om tegen 2029 minstens 70% van Vlaanderen te voorzien van een glasvezelnetwerk voor supersnel internet. Samen met CEO Micha Berger mocht titelvoerend burgemeester Bart Somers (VLD-Groen-M+) de eerste fiberverbinding ‘patchen’.

Ward Bosmans

Sinds zaterdag 1 juli is het nieuwe infrastructuurbedrijf Wyre eigenaar van de bestaande netwerken van Telenet en Fluvius. Amper twee dagen later kreeg Mechelen de primeur van de eerste glasvezelkabel die verbonden werd met een huishouden. “Ik ben uiteraard blij dat Wyre Mechelen als thuisbasis kiest. Daarmee blijft onze stad een plek voor duurzame technologische innovatie. Dataverkeer speelt een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven van zowel bedrijven als privépersonen”, zegt Bart Somers.

Dataverkeer speelt volgens Bart Somers een steeds belangrijkere rol in het dagelijks leven van zowel bedrijven als privépersonen© Ward Bosmans

Met deze eerste verbinding is meteen ook de eerste stap gezet in de uitrol van het netwerk van de toekomst. Klanten van Telenet en Orange, de providers die het netwerk gebruiken, kunnen al data verzenden aan één gigabyte per seconde. In de toekomst wordt dat tot tien gigabyte. Dat kan omdat een glasvezelnetwerk licht gebruikt om data te transporteren waardoor de bandbreedte zo goed als onbeperkt is. Dat zorgt voor supersnelle verbindingen zonder vertragingen.

Digitale transformatie

“We gebruiken steeds meer data. Veel zaken uit ons dagelijks leven spelen zich af via internet. Dank maar aan thuiswerk, domotica, streamen, online bankieren of gamen”, zegt Micha Berger, CEO van Wyre. “Ook de digitale transformatie in de rest van de maatschappij vereist een datanetwerk zonder limieten. Er werd de afgelopen jaren al fors geïnvesteerd in een netwerk dat nu al voor 90% over glasvezel loopt. Met Wyre zetten we nu de laatste stap voor het netwerk van de toekomst.”

Vandaag heeft Wyre al 800 kilometer infrastructuur klaarliggen om zonder straten open te breken toch glasvezel in wachtbuizen te blazen. Tegen het einde van dit jaar moet het glasvezelnetwerk klaar zijn om 100.000 huizen aan te sluiten. Tegen 2029 moet minstens 70% van Vlaanderen en delen van Brussel en Wallonië aansluitbaar zijn. In totaal gaat het om een investering van twee miljard euro.

Niemand pushen

Wyre is niet de enige telecomprovider die momenteel glasvezel uitrolt in Vlaanderen. Naar eigen zeggen is het verschil van Wyre met de andere aanbieders dat operatoren die gebruik gaan maken van het Wyre netwerk iedereen in Vlaanderen veel sneller het beste netwerk kunnen aanbieden door de combinatie van fiber en een HFC-netwerk.

“Ook al ligt er in veel straten al glasvezel, toch komt het internetsignaal nog binnen via coaxkabel. Dat laatste stukje gaan we nu ook vervangen door glasvezel”, zegt Bart Acke van Wyre. “We gaan daar zo weinig mogelijk straten voor open leggen. Er is in Vlaanderen een synergiewetgeving. Dat betekent dat wanneer een nutsmaatschappij een voetpad openlegt, de andere maatschappijen meteen een wachtbuis mee in de grond leggen. Zo passeren we momenteel met zo’n buis al voor de deur van 120.000 huizen. In sommige straten zie je nog veel coaxkabel tegen de gevels liggen. Ook die gaan we vervangen door glasvezel. Maar we gaan niemand pushen om aan te sluiten op glasvezel. We doen de glasvezelaansluiting louter op vraag van de klanten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER digitaal