Direct naar artikelinhoud
InterviewIvan Saerens

Viel de frustratie over The Barn op Rock Werchter te vermijden? ‘Niet zo eenvoudig’, zegt specialist

20.000 man in The Barn.Beeld Koen Keppens

De frustraties van festivalgangers over The Barn op Werchter hadden niet enkel met het lange wachten en de gesloten deuren te maken, denkt Ivan Saerens, een van de organisatoren van de Gentse Feesten en auteur van een boek over veiligheid op massa-evenementen. ‘Het ongenoegen had wellicht ook te maken met de hoge prijzen.’

Werchter-bezoekers klaagden steen en been omdat ze soms anderhalf uur moesten wachten om hun favoriete artiesten in The Barn te zien. En toch raakten ze niet binnen in de tent. Had het volgens u anders gekund?

Saerens: “Ik denk het niet. De tent met het podium van The Barn had een capaciteit van meer dan 20.000 toeschouwers, dat is ongeveer even veel als het Sportpaleis. Er stonden geen palen in het midden, wat betekent dat het volledige gewicht van de tent op de zijkanten leunt. Dan is het ook niet zo eenvoudig om zomaar wat openingen te maken aan de zijkant. Je moet echt rekening houden met de beperkingen van de constructie en met de crowdcontrol. Van een tent voor 20.000 mensen kan je geen tent voor 40.000 maken.”

Het vroegere Marquee-podium op Werchter bestond uit een tent die onderaan open was, maar in 2007 moesten The Beastie Boys hun optreden enkele keren stilleggen omdat mensen elkaar begonnen te verdrukken.

“Welja, dat is dus precies het probleem. Als de tent open is, ontstaat er druk aan de zijkanten, omdat mensen dichter bij het podium willen komen. Je kan sowieso maar een bepaald aantal mensen zetten op één vierkante meter en als er iets gebeurt, moet je ze snel kunnen evacueren. Als er 20.000 mensen naar één concert kijken, is de druk aan de zijkanten heel groot. Je moet de limieten qua capaciteit respecteren, of je neemt heel grote risico’s.

“Waarom zijn er bij het Heizeldrama doden gevallen? Omdat mensen elkaar zijn beginnen vertrappelen. Hetzelfde is in 2000 op het festival van Roskilde gebeurd, toen er negen mensen stierven bij een optreden van Pearl Jam. In 2010 werden nog 21 mensen op het dancefestival Love Parade in Duisburg vertrappeld, toen er paniek uitbrak in de massa. Dat is het allemaal niet waard.”

Lees ook

Het slechtste van Rock Werchter: deze optredens willen we zo snel mogelijk vergeten

‘Anderhalf uur wachten, dat is geen festival’: hoe grote frustraties een muzikale topeditie van Rock Werchter doorkruisten

Organisator Herman Schueremans wil volgend jaar een nog grotere tent, die 25.000 mensen kan ontvangen. Wat is eigenlijk de limiet?

“Volgens mij bestaat die quasi niet. De evolutie in de technologie staat op dat vlak niet stil. Maar ik denk dat de oplossing toch vooral ligt in het herprogrammeren van groepen. Als iedereen op een festival als Werchter, waar er per dag 88.000 bezoekers zijn, tegelijk naar The Barn wil, heb je een probleem. Ik begrijp de repliek ook wel van de organisatie, die zei dat de populariteit van Fred Again.. enorm is gegroeid tussen het moment waarop ze de artiest boekten en het moment waarop hij optrad.

“Dat hebben we namelijk vorig jaar op de Gentse Feesten ook meegemaakt. Camille en Metejoor waren nog niet zo hot toen we ze boekten als toen ze bij ons speelden. Toen we daarmee werden geconfronteerd, hebben we ook de veiligheidsplannen moeten veranderen. Ik vond het trouwens opvallend dat dit nu zo uitgebreid in het nieuws kwam, terwijl dat tijdens vorige Werchter-edities toch ook is gebeurd? Ik denk dat we ons de vraag moeten stellen wat er nu zo anders was dan voorheen.”

Wat is volgens u het antwoord?

“In de frustraties over The Barn speelden volgens mij ook het ongenoegen over de hoge prijzen voor tickets, eten en drank een rol. Ongenoegen over de friet met een klein beetje stoverij voor bijna 15 euro, bijvoorbeeld. Ik denk dat het festival zich ook daarover eens grondig moet bezinnen.

“Ik stelde me eerder vragen bij de verkeerschaos bij TW Classic en Werchter Boutique. Na de optredens werden alle drank- en eetkramen gesloten en werd iedereen van de wei geveegd. Door ze open te houden, zou de uittocht geleidelijker verlopen geweest zijn. Vorig jaar is er tijdens de laatste zaterdag van de Gentse Feesten ook beslist om de bars op alle pleinen een uur langer open te houden om zo de druk op de stad te verminderen.”

Ivan Saerens. ‘Een friet met een beetje stoverij voor bijna 15 euro. Ik denk dat het festival zich ook daarover eens moet bezinnen.'Beeld Wannes Nimmegeers