Voormalig minister Meryame Kitir (Vooruit) stopt met politiek

Meryame Kitir stapt uit de politiek. Ze zetelde voor Vooruit in het federaal parlement en was tot een paar maanden geleden minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid. Ze kondigt nu aan zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen: "Dit zal mijn laatste mandaat zijn. Tijd voor een nieuw hoofdstuk."

"Het is tijd om te stoppen met de politiek en iets nieuws te beginnen. Ik ben dankbaar voor wat ik in die 17 jaar heb kunnen opbouwen", liet Kitir weten via sociale media. "Wat mijn toekomst wordt, zal ik de volgende tijd ontdekken. Ik draag een rugzak vol ervaring en netwerken die ik graag maatschappelijk wil blijven inzetten."

"Van de fabrieksband tot minister"

De vandaag 43-jarige Kitir stapte in 2006 in de lokale politiek in haar thuisgemeente Maasmechelen. Ze liet zich opmerken als vakbondsafgevaardigde bij Ford Genk, waar ze als arbeidster aan de slag was. Tussen 2007 en 2020 zetelde ze in het federaal parlement, waarvan 5 jaar als fractieleider van de socialisten. In oktober 2012 hield ze een zeer emotionele toespraak nadat bekend raakte dat Ford Genk de deuren voorgoed zou sluiten. 

BEKIJK - Meryame Kitir geeft emotioneel betoog in federaal parlement na aankondiging van sluiting Ford Genk

Videospeler inladen...

Ze schopte het uiteindelijk "van de fabrieksband tot minister". In de regering De Croo was ze als minister bevoegd voor Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid.

Vorig jaar in oktober stapte ze tot verrassing van velen vervroegd op. Kitir zette toen naar eigen zeggen een stap opzij voor haar mentale gezondheid. Later kwam naar buiten dat er problemen waren op het kabinet van de minister, waarop de partij besliste om het psychosociaal welzijn van de medewerkers te onderzoeken. In december werd Kitir definitief vervangen door Caroline Gennez.

In maart kondigde de Limburgse haar terugkeer naar het federaal parlement aan. Die terugkeer is dus van beperkte duur. Ze blijft wel actief tot het einde van deze legislatuur. 

Rousseau: "Een van de meest authentieke politici"

"We zullen haar missen", reageert Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. "Ze streed met het hart op de tong voor de koopkracht en de gezondheid van de werkende mensen. Een parcours om supertrots op te zijn. We gunnen haar van harte om na een lange politieke carrière te kiezen voor een nieuwe uitdaging."

Wat Kitir na de verkiezingen van 2024 zal doen, is voorlopig onduidelijk: "Wat mijn toekomst wordt, zal ik de volgende tijd ontdekken. Ik draag een rugzak vol ervaring en netwerken die ik graag maatschappelijk wil blijven inzetten."

Meest gelezen