Copyright 2023 The Associated Press. All Rights Reserved.

Verhoogde PFAS-waarden vastgesteld bij bedrijf Aluminium Duffel: maatregelen in de omgeving

Op verschillende plaatsen op het bedrijfsterrein van Aluminium Duffel zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en het grondwater. Die zijn het gevolg van blusoefeningen met PFAS-houdend blussschuim door de brandweer van het bedrijf. Er komt nu bijkomend onderzoek. In een straal van 500 meter rond het bedrijf wordt bewoners aangeraden om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voor hun gezondheid.

 

Bij het bedrijf Aluminium Duffel zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en het grondwater. Dat is gebleken uit metingen. In 2021 besliste de Vlaamse regering om locaties met een verhoogde risico op PFAS-verontreindiging in kaart te brengen. Eén van de locaties die de gemeente Duffel had opgelijst, was het bedrijf Aluminium Duffel. Op de site werd PFAS-houdend blusschuim opgeslagen en gebeurden ook blusoefeningen met PFAS-houdend blusschuim op een onverhard terrein. De buurtbewoners die op minder dan 100 meter van het bedrijf wonen, kregen toen al de raad om onder meer geen eieren van eigen kippen te eten en op te passen met groenten uit de tuin.

Voorzorgsmaatregelen in afwachting resultaten bijkomend onderzoek

De locatie werd onderzocht en nu blijkt dat er effectief PFAS in de bodem en het grondwater zit. "We hebben al contact gehad met het bedrijf en ze zeggen dat ze bijkomend onderzoek zullen laten uitvoeren", zegt burgemeester Sofie Joosen (N-VA). "PFAS kan schadelijk zijn als je er veelvuldig wordt aan blootgesteld. Daarom gelden er een aantal voorzorgsmaatregelen. In een straal van 500 meter rond het bedrijf wordt aangeraden om geen putwater te gebruiken. Wie in een straal van 100 meter woont, kan best de maatregelen blijven nemen die we twee jaar geleden al hebben voorgesteld. We hopen in het najaar de resultaten van het bijkomend onderzoek te hebben." De gemeente heeft alle betrokken bewoners een brief gestuurd.

Het bedrijf laat weten dat het huidige oefenschuim bij Aluminium Duffel geen PFAS meer bevat.

Meest gelezen