Robin Utrecht

Hoge energieprijzen stuurde ons verbruik vorig jaar naar laagste niveau sinds 1995

Het energieverbruik in ons land is in 2022 gezakt naar het laagste niveau in 25 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. De hoge prijzen voor energie in de nasleep van de Russische inval in Oekraïne maakten dat we zelfs minder energie verbruikten dan in coronajaar 2020.

In 2022 verbruikten gezinnen en bedrijven 9 procent minder dan in 2021. De daling is een gevolg van de oorlog in Oekraïne, waardoor de prijzen voor energie naar recordniveaus stegen. We gingen massaal besparen, vooral in ons aardgasverbruik. Er werd bijna 19 procent minder aardgas verbruikt. Maar ook het gebruik van aardolieproducten (-6,6 procent) daalde duidelijk.

Aardolie en -gas blijven belangrijkste bron

Aardolieproducten blijven met een aandeel van 47 procent van ons verbruik de dominantste energiebron, gevolgd door aardgas (24,6 procent). Elektriciteit was in 2022 goed voor 18 procent van ons verbruik.

Het aandeel van hernieuwbare energie in ons energieverbruik bedroeg vorig jaar 13,4 procent. Daarmee komen we boven de Europese doelstelling voor hernieuwbare energie van minstens 13 procent. De belangrijkste bron van hernieuwbare energie in ons land is windenergie. Alleen al de offshore windparken wekten in 2022 voldoende stroom op om 1,9 miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Toch nog Russisch gas

De cijfers van de FOD Economie bevestigen ook dat we nog altijd aardgas uit Rusland verbruiken in ons land. Dat gebeurt in de vorm van LNG of vloeibaar gemaakt aardgas. Russisch LNG dat via Zeebrugge werd ingevoerd, was goed voor 3 procent van ons aardgasverbruik. Dat is wel minder dan de voorbije jaren. In 2021 was Russisch LNG goed voor 7 procent van ons aardgasverbruik.

Meest gelezen