"Oekraïne voerde drone-aanval uit op Moskou": vliegverkeer tijdelijk verstoord

Oekraïne heeft een drone-aanval gelanceerd op de regio rond de Russische hoofdstad Moskou. Dat zeggen de Russische autoriteiten. Een woordvoerder van de regering zegt dat de aanval gericht was op burgerdoelwitten en spreekt over een "terroristische daad". Volgens de burgemeester van Moskou werd de aanval succesvol afgeweerd. Op de Vnoekovo-luchthaven in Moskou was het vliegverkeer tijdelijk verstoord. 

Volgens de burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, vond vanmorgen een drone-aanval plaats op de regio rond de Russische hoofdstad. "De aanval werd succesvol afgeweerd", schrijft hij op het socialemediaplatform Telegram. Er is geen sprake van doden of gewonden.

"Er zijn inderdaad enkele drones neergehaald", bevestigt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend" op Radio 1. "De drones zouden geen schade aangericht hebben." 

Vliegverkeer tijdelijk verstoord

"Alle gedetecteerde drones werden geneutraliseerd", zegt Sobjanin. Het Russische ministerie van Defensie spreekt over vijf drones. "Vier drones werden neergehaald door Russische luchtafweersystemen, een vijfde drone werd elektronisch gemanipuleerd en is neergestort", zegt het ministerie in een schriftelijke verklaring. 

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken ging het om een "terroristische aanval" gericht op "burgerdoelwitten". Een van die doelwitten zou de Vnoekovo-luchthaven in Moskou geweest zijn. Dat is een van de grootste internationale luchthavens van Rusland.

BEKIJK - Het vliegverkeer werd stilgelegd op de luchthaven van Vnoekovo:

Videospeler inladen...

De activiteiten op die luchthaven waren vanmorgen tijdelijk verstoord. Verschillende vluchten die gepland stonden om te landen op de Vnoekovo-luchthaven werden omgeleid naar andere luchthavens. Ondertussen functioneert de luchthaven weer zoals normaal.

Oekraïne heeft geen verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval, maar doet dat nooit als het gaat over aanvallen in Rusland. Het is ook niet de eerste keer dat Moskou en de regio errond worden geviseerd: in mei werden twee drones boven het Kremlin uit de lucht geschoten. Rusland beschuldigde Oekraïne toen van een poging om president Poetin te vermoorden.

Meest gelezen