Dimitri Berlanger

Vilvoorde geeft negatief advies voor herinrichting Ring rond Brussel

De stad Vilvoorde heeft een negatief advies gegeven over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de Ring rond Brussel. Volgens burgemeester Hans Bonte worden onder andere de gevolgen voor het lokale verkeer niet erkend. Ook maakt hij zich zorgen over het milieu.

De Vlaamse overheid heeft de voorbije jaren gewerkt aan de plannen voor de herinrichting van de Ring rond Brussel. Het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) dat daarbij hoort, voorziet in heel wat bestemmingswijzigingen, vooral dan op het grondgebied van Vilvoorde. De stad heeft nu een negatief advies gegeven voor de plannen.

ā€œWe hadden voordien al onze bezwaren doorgegevenā€, zegt burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit). ā€œMaar we komen tot de vaststelling dat we precies niet gehoord worden. Zo zijn we bezorgd om de milieueffecten, meer bepaald over het lawaai en de luchtkwaliteit. We sluiten ons daarmee aan bij de bezwaren die de mobiliteits- en milieuverenigingen uit de regio hebben ingediend.ā€

Mobiliteitsproblemen

Daarnaast onderschat het GRUP de mobiliteitsproblemen vindt Bonte: "Als er wegenwerken gebeuren, ontstaat er sluipverkeer dat dwars door de stad dreigt te komen. Daarvoor wordt ook geen oplossing geboden. Een derde bezwaar is dat in het GRUP een aantal belangrijke zones in onze stadsontwikkelingsgebieden, zoals Forges de Clabeque en Waterside, herbestemd worden tot werfzones. Daardoor zal er zwaar vrachtverkeer door de stad komen. We zijn overtuigd dat we ons daarom moeten verzetten tegen dat GRUP."

Ik denk dat men de hertekening van de Ring en het viaduct best nog eens herbekijkt door een duurzame bril
Hans Bonte, burgemeester Vilvoorde (Vooruit)

"Men heeft de mond vol van klimaatuitdagingen en duurzaamheid, maar voor de Ring rond Brussel is dat precies van geen tel. Als ik dat vergelijk met wat er in Antwerpen gebeurt, waar men nadenkt over overkappingen en het creĆ«ren van nieuwe groene ruimtes, dan heeft de Vlaamse overheid hier als berg een kleine muis gebaard. Ik denk dat men best de hertekening van de Ring en het viaduct nog eens herbekijkt door een duurzame bril, anders zetten we stappen achteruit in plaats van vooruit ā€, besluit Bonte.

Meest gelezen