Derde keer, goede keer? Moordenaar opnieuw voor assisen in dezelfde zaak

© atb

Johan D. verscheen woensdag voor de derde keer voor het Leuvense hof van assisen in de moordzaak op zijn partner Christel Van Bourgogne.

Alain Trappeniers

De gewezen politie-inspecteur Johan D. (46) is vorig jaar op tegenspraak al schuldig bevonden aan moord op zijn partner Christel in Linkebeek in de nacht van 24 op 25 augustus 2003. Omdat hij op de voorlaatste procesdag de benen had genomen, werd hij bij verstek veroordeeld tot een levenslange opsluiting.

Tegen dat tweede arrest tekende D. met succes verzet aan, waardoor de procedure over de strafmaat moet worden overgedaan. D. blijft dus schuldig aan moord. “U bent hier op bekend terrein”, merkte assisenvoorzitter Peter Hartoch fijntjes op.

Op het appartement van D. werd in de ochtend van 25 augustus 2003 het levenloze lichaam aangetroffen van Christel Van Bourgogne (29). Volgens de politie-inspecteur had zijn vriendin zichzelf door het hoofd geschoten met zijn dienstwapen. Tijdens het onderzoek kwam D. als verdachte in beeld. Twee maanden na de feiten werd hij opgepakt.

Levenslang

Tijdens het proces voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven in september 2006 hield D. zijn onschuld staande, maar hij werd schuldig bevonden aan moord en tot levenslang veroordeeld.

D. trok naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg omdat hij meende dat zijn rechten van verdediging geschonden waren. Hij trok aan het langste eind waarop beslist werd dat de zaak moest worden hernomen. De gewezen politie-inspecteur werd uit de gevangenis ontslagen en verscheen op 22 juni 2016 als een vrij man voor de tweede keer voor dezelfde feiten voor het hof van assisen.

De jury verklaarde Devriendt op 29 juni schuldig aan moord, maar tijdens de beraadslaging ging hij ervandoor. Tijdens de voorlezing van het arrest over de schuldvraag was hij nog vertegenwoordigd door zijn drie advocaten. Daags nadien trokken de raadsmannen zich terug.

Op 3 juli 2016 werd D. opgepakt in Ciney. Sindsdien zit hij in een Leuvense cel. Acht mannen en vier vrouwen zullen samen met het hof nu beslissen over zijn lot.

Het proces start op 24 april en duurt vijf werkdagen. Er worden veertig getuigen opgeroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen