Lanceert Meta deze week een eigen versie van Twitter?

Volgens verschillende bronnen zal Meta, het bedrijf achter onder meer Facebook en Instagram, donderdag (6 juli) een alternatief voor Twitter lanceren. Dat platform heeft de naam Threads gekregen.

In het nieuws: Meta lanceert Threads, een eigen versie van Twitter. Volgens de eerste berichten zal het platform vanaf 6 juli beschikbaar zijn. Dat melden onder meer The Verge en Bloomberg. Ook wanneer we de Apple Store bezoeken, zien we dat er een pagina is toegevoegd voor de aankomende app van Meta.

  • Kans bestaat dat Meta Threads in verschillende fases zal lanceren. Het is dus veer van zeker dat we deze week al aan de slag kunnen gaan met de app.

De details: Threads wordt gekoppeld aan Instagram en stelt gebruikers in staat om accounts te volgen waarop ze al geabonneerd zijn op het foto- en videoplatform. Voorts kunnen ze via een nieuwe interface chatten.

  • Gebruikers kunnen inloggen met hun Instagram-account en chatten via een interface die lijkt op die van Twitter of Mastodon.
  • Het belangrijkste kenmerk van Threads is dat het platform gedecentraliseerd is, wat betekent dat het niet door één entiteit wordt gecontroleerd of beheerd. Het doel is om gebruikers meer macht, vrijheid en verantwoordelijkheid te geven en tegelijkertijd de bescherming van hun privacy te garanderen.
    • Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter, wees er echter op dat de app nog steeds een enorme hoeveelheid gegevens van zijn gebruikers zal verzamelen.

“Zeg meer met Threads, de app voor tekstgesprekken van Instagram. Threads is waar gemeenschappen samenkomen om alles te bespreken, van wat jou vandaag interesseert tot wat morgen trending is. Het maakt niet uit waar je in geïnteresseerd bent, je kunt je favoriete makers en andere gelijkgestemden volgen en direct met hen in contact komen, of zelf een trouwe groep volgers opbouwen om je ideeën, meningen en creativiteit met de wereld te delen.”

De beschrijving van Threads in de Apple Store

Perfecte timing?

De lancering van Threads komt er net wanneer Twitter de wind van voren krijgt. Elon Musk, de eigenaar van Twitter, liet afgelopen weekend weten dat het aantal tweets die gebruikers kunnen zien gelimiteerd wordt. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen geverifieerde en niet-geverifieerde gebruikers.

  • Het gaat om een tijdelijke beslissing, maar toch stootte Musk met die beslissing heel wat gebruikers tegen de borst.
    • Velen van hen namen dan ook afscheid van Twitter, en schakelden over naar de concurrenten Mastodon en Bluesky. Zij zagen het aantal gebruikers de afgelopen dagen fors toenemen.
  • Twitter heeft overigens beslist om te sleutelen aan de Tweetdeck, een zeer praktische tool voor het beheren van verschillende accounts en het plannen van publicaties. Binnen een maand moet je een Twitter Blue-abonnee zijn om de tool te kunnen gebruiken. Daarmee heeft Musk zich ook de woede van veel gebruikers op hals gehaald.

(ns)

Meer