© Robin Fasseur

Gheysens of Mintjens? Ook bij Antwerpfans groeit verdeeldheid over stadion: “Hij weent als een klein kind”

De onenigheid tussen Paul Gheysens en Tania Mintjens over de toekomst van het Bosuilstadion blijft de gemoederen beroeren. Ook de supporters zijn verdeeld over wie hun steun verdient: Gheysens, die twee bekers en twee titels naar Antwerpen bracht, of Mintjens, die de verwevenheid van de Great Old met de ‘Heilige Grond’ in steen wil beitelen.

Patrick Vincent

Een greep uit de reacties die de voorbije dagen op onze redactie binnenvielen:

• “Gheysens heeft Antwerp gered en teruggebracht naar de Belgische top! Mintjens gaat bepalen wat hij mag aanrekenen? Effe serieus blijven... Plat populisme om de Antwerpfan te paaien!”

• “De aasgieren zitten in het kamp van Ghelamco. Als er geld aan te pas komt, is er weinig clubliefde te bespeuren.”

• “De ‘onzichtbare’ mevrouw Mintjens heeft te veel noten op haar zang. Wat zij voor de club gedaan heeft, staat absoluut niet in verhouding tot wat meneer Gheysens gerealiseerd heeft.”

• “PG blèt als een klein kind, omdat het zijn goesting niet krijgt.”

• “Onteigen die trut!”

“We zijn alleen belangrijk als het Gheysens uitkomt”

Je ziet dat de meningen van de supporters niet altijd even subtiel, maar vooral verdeeld zijn. En niet alleen bij de totale supporterspopulatie, zelfs bij de leden van Act As One, de organisatie die in onzekere tijden werd opgericht met fanparticipatie in het Antwerpbestuur als hoofddoel. Dat laatste is vandaag een van de punten in het eisenpakket van Mintjens. (Lees verder onder de foto)

Ria en Paul Gheysens.© BELGA

“We vroegen onze leden wie volgens hen de grootste garantie biedt dat de club over vijftig jaar nog als Royal Antwerp FC met stamnummer 1 in de kleuren rood en wit op de Bosuil zal spelen”, vertelt Sven Molenaar, voorzitter van Act As One. “Ook bij ons was daar geen eensgezindheid over.”

Molenaar spreekt dus uit persoonlijke titel wanneer hij zegt dat hij het jammer vindt dat de supporters in deze discussie als speelbal worden gebruikt. “Het argument van Paul Gheysens is: het is een ramp dat zo veel supporters niet naar de matchen van Antwerp kunnen komen kijken. Maar de voorbije jaren heeft hij niet naar de fans omgekeken.”

LEES OOK. Brokkenweekend in Bosuildossier, maar kan het nog gelijmd worden? “Stel een professionele bemiddelaar aan”

“Pas enkele maanden geleden is er een overleg geweest met vertegenwoordigers van de supporters. We hadden een positief verkennend gesprek over de fanbeleving in het stadion, niet over fundamentele zaken. Supporters zijn alleen belangrijk wanneer het Gheysens uitkomt, wanneer hij ze als hefboom kan gebruiken om een plan door te drukken.”

Supportersvertegenwoordiger in bestuur

De voorzitter van Act As One stelt duidelijk dat Antwerp zonder het geld van de West-Vlaamse zakenman nooit het succes zou hebben gekend dat het vandaag heeft. “Maar ik kan me ook niet voorstellen dat we straks ergens anders dan op de Heilige Grond onze wedstrijden zouden spelen. Mintjens kan ons die waarborg bieden.” (Lees verder onder de foto)

Sven Molenaar, voorzitter van Act As One.© Victoriano Moreno

In het verleden zat Act As One al samen met Tania Mintjens en haar vertegenwoordiger in België, de bankier Francis Vanderhoydonck. Zij delen het idee van een supportersvertegenwoordiger in het bestuur. “Ik denk wel dat daar een misverstand over bestaat”, zegt de voorzitter. “Mintjens vraagt niet dat die vertegenwoordiger mee beslist over het reilen en zeilen van de club. Zijn of haar missie is beperkt: controleren dat de bouw van de nieuwe tribunes verloopt volgens de gangbare prijzen en in het belang van de club.”

Geen pottenkijker

Mintjens’ vraag naar de zogenaamde ‘marktconformiteit’ leidt rechtstreeks terug naar de financiële constructie rond de bouw van de nieuwe hoofdtribune in 2017, het jaar dat RAFC na de titel in de tweede klasse weer naar de hoofdafdeling promoveerde. Een jaar later bevestigden verschillende bronnen aan onze krant dat die tribune toen 21 miljoen euro zou hebben gekost. En dat er een constructie was uitgewerkt waarin Royal Antwerp die tribune zou leasen van Ghelamco gedurende een periode van vijftien jaar voor een totale som van 51 miljoen euro (het eerste jaar 2,1 miljoen en de volgende veertien 3,5 miljoen).

LEES OOK. Het mailverkeer tussen Paul Gheysens en Tania Mintjens in detail: “Het gevoel bestond dat er een toenadering mogelijk was”

De operatie is dus verre van ideaal voor de club, maar levert wel een mooie winst op voor het bedrijf van Paul Gheysens, die tegelijk bouwheer en aannemer is van het stadion. En de projectontwikkelaar heeft de voorbije dagen duidelijk gemaakt dat hij niet geneigd is om een ‘pottenkijker’ te dulden bij de bouw van de rest van het stadion.

“De onderhandelingsruimte is beperkt”, denkt Sven Molenaar. “Mintjens zal de volgende zet van Gheysens afwachten. Een zakenman als hij wil vooruit, die wil winst maken, die heeft een plan B. Ik verwacht dat hij dat plan redelijk snel zal bekendmaken.”

LEES OOK. Tania Mintjens, de ‘kwelduivel’ van Antwerp-voorzitter Gheysens, doorbreekt de stilte: “Dit is dé waarheid”

Die plannen kunnen alle richtingen uit: een verhuis, een verkoop, alsnog een deal... Molenaar, zelf oud-jeugdspeler van de club, wil niet speculeren. Wel nog dit: “Typisch voor onze club dat de gemoederen weer zo verhit zijn. Dit is old school Antwerp. Nooit is het rustig, zelfs niet na het meest succesvolle seizoen in de clubgeschiedenis.”