© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

1 / 13
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Vlaams Belang deelt pamfletten uit aan leerlingen VTI naar aanleiding van uitstap met moskeebezoek

Vlaams Belang Jongeren en Vlaams Belang Zandhoven voerden woensdag actie aan het VTI Zandhoven tegen een uitstap naar een moskee in Genk.

Kristin Matthyssen

De leerlingen uit het tweede jaar technisch van het VTI brengen vrijdag in het kader van de lessen Godsdienst en Vakoverschrijdende Eindtermen een bezoek aan de moskee in Genk, gevolgd door een kennismaking met de multiculturele gemeenschap in Genk. ’s Namiddags doen ze het blotevoetenpad in Zutendaal. “Het VTI hangt af van het bisdom Antwerpen. De uitstap is verplicht en kost 30 euro. Enkel met een ziektebriefje kan je eronderuit. Wij beroepen ons op artikel 20 van de grondwet, dat stelt dat niemand op enigerlei wijze gedwongen kan worden deel te nemen aan handeling en plechtigheden van een eredienst”, zegt Paul Stulens, voorzitter van Vlaams Belang Zandhoven.

“Wij maken ons vooral zorgen wat er verteld wordt en wie de uitleg geeft”, zegt Johan Vanslambrouck. “Via het uitdelen van pamfletten, willen wij de jongeren aanzetten om vrijdag kritische vragen te stellen over bijvoorbeeld de houding van de islam tegenover homo’s en lesbiennes, genitale verminking, onverdoofd slachten of hoofddoeken.“

Adjunct-directeur Etienne Janssen van het VTI was allesbehalve opgezet dat de actievoerders vanaf 8u ’s morgens aan alle ingangen pamfletten uitdeelden. Hij verzocht het Vlaams Belang de parking voor het VTI te verlaten omdat het privé-grond is. “Ik ben lid van de politieraad en weet dat dit geen privé-grond is”, repliceerde Stulens. Waarop de school het geweer van schouder veranderde. Een leerkracht zette een vuilbak aan de schoolpoort en moedigde de jongeren aan om de pamfletten direct te verfrommelen en weg te werpen. “Censuur, waar is de vrijheid van meningsuiting?”, vonden de Vlaams Belangers.

De politie zone Zara kwam met een combi en noteerde de identiteit van de actievoerders maar liet verder begaan omdat het inderdaad geen privé-grond is. “Onze actie is geslaagd, veel jongeren hebben het pamflet gelezen”, was het eindoordeel van het Vlaams Belang. “Ookal vinden we de houding van de school niet correct.”

Adjunct-directeur Etienne Janssen begrijpt niet dat een uitstap die al jarenlang probleemloos georganiseerd wordt plots heisa veroorzaakt. “Het is een studie-uitstap, er wordt geen propaganda voor de islam gemaakt. Een moslima geeft uitleg in de moskee, we wonen geen eredienst bij. Dat van dat artikel 20 houdt dus geen steek. In de namiddag doen we het blotevoetenpad. We indoctrineren die kinderen niet. Wij houden ons politiek neutraal.”

Directeur Jan Peeters: “Het is vreemd, want bijna alle katholieke scholen organiseren dergelijke trip naar een moskee of een synagoge. In het VTI hebben we een kleine minderheid van een 20-tal moslimleerlingen, die meestal heel rustig mee-evolueren. Een studiebezoek is altijd verplicht en het moskeebezoek op zich is gratis. Wij weten uit ervaring dat onze leerlingen tijdens zo’n moskeebezoek sowieso steevast de voor hun leefwereld pertinente vragen stellen, zoals ‘waarom dragen vrouwen een boerka?’ Over de kritische geest van onze leerlingen moet Vlaams Belang zich geen zorgen maken."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER