Borstbeelden ter ere van vorstenpaar ingehuldigd in de Senaat

© RTV

In de Senaat zijn dinsdagmiddag borstbeelden van het vorstenpaar ingehuldigd. De kunstwerken werden geplaatst ter gelegenheid van koning Filips tiende jaar op de troon.

lto
Bron: BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde kozen zelf de Turnhoutse kunstenaar Hans Op De Beeck uit om hun beeltenis weer te geven. Volgens hem wilde de koningin haar buste bewust heel sober houden, zonder juwelen of opsmuk. De koning sloeg een andere weg in. “Die zei meteen ‘ik moet absoluut in mijn uniform zijn.”, aldus Op De Beeck. Uiteindelijk poseerde koning Filip in militaire kledij, met een zwaard in zijn rechterhand, en de koningin met haar handen gevouwen op een pilaar voor haar. 

Bij de inhuldiging werd het koninklijk paar verwelkomd door een tiental gasten, onder wie de voorzitters van Senaat en Kamer, Stephanie D’Hose en Éliane Tillieux, net als federale ministers Hadja Lahbib en David Clarinval.

LEES OOK. Koning Albert blijft nog enkele dagen in het ziekenhuis: “Herstel verloopt goed, maar tijd en rust nodig”

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

De beelden voegen zich bij de bustes van de vorige Belgische vorsten in het Groene Salon, een zaal die sinds 1930 aan de koningsparen is gewijd. Daarvoor pronkten de beelden in de vergaderzaal, maar die werd uiteindelijk te klein.

Vanaf zijn voorlopige positie kijkt het beeld van koning Filip recht in de ogen van die van zijn vader. In tegenstelling tot de andere bustes in de zaal werd het jongste vorstenpaar niet uit wit marmer of brons gehouwen. Hans Op De Beeck koos namelijk voor polyester. Dat is “duurzaam, stevig en licht”, legt hij uit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen