Voorzitter Duitse centrale bank houdt pleidooi voor meer renteverhogingen

De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar alle waarschijnlijkheid later deze maand de rente opnieuw met 25 basispunten optrekken. Het blijft koffiedik kijken wat er daarna zal gebeuren. De markten hopen alvast dat het einde van het verstrakkende geldbeleid dichterbij komt. Volgens Joachim Nagel, voorzitter van de Bundesbank, is het nog te vroeg om de renteverhogingen te staken.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 gestart met de rentes te verhogen. Sinds is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het spaargeld dat ze parkeren bij de centrale bank - met 400 basispunten gestegen van -0,5 naar 3,5 procent.

In het nieuws: Volgens Nagel moet de ECB de rente nog enkele keren verhogen om de inflatie op een duurzame manier naar beneden te krijgen.

  • Sinds begin dit jaar verliest de inflatie in de eurozone aan kracht. Desalniettemin ligt die nog altijd boven de doelstelling van de monetaire instelling, zijnde 2 procent. Zo zijn de Europese consumentenprijzen in juni met gemiddeld 5,5 procent gestegen. De kerninflatie - een belangrijke parameter voor de ECB - is die maand zelfs lichtjes gestegen,
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer