Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Taliban kondigen totaalverbod aan op schoonheidssalons voor Afghaanse vrouwen 

In Afghanistan hebben de taliban aangekondigd dat de schoonheidssalons over heel het land verplicht moeten sluiten. Sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021 worden vrouwen steeds meer uitgesloten van het publieke leven. Nu ook de schoonheidssalons hun deuren moeten sluiten, verdwijnen er ook veel jobmogelijkheden voor vrouwen. 

De woordvoerder van het zedenministerie, Mohammed Sidik Akif Mahajar, heeft het verbod op schoonheidssalons in heel het land aangekondigd. Dat meldt de lokale nieuwszender Tolo News. Mahajar bevestigde daarmee een eerder verspreide brief van het ministerie die op sociale media circuleerde, waarin te lezen staat dat de salons een maand de tijd krijgen om de deuren definitief te sluiten.

De reden voor het verbod wordt niet vermeld in de brief of geduid door Mahajar, maar past in de systematische uitsluiting van vrouwen uit het publieke leven. Ondanks de oorspronkelijke beloftes van de taliban voor een meer gematigd bestuur dan tijdens hun vorige regeerperiode in de jaren 1990, werden strenge maatregelen uitgevoerd sinds hun machtsovername in augustus 2021. Vooral vrouwen ondervinden hier de gevolgen van. 

Verdere beperking vrouwenrechten

Vrouwen in Afghanistan hadden al geen toegang meer tot het secundair onderwijs, de universiteiten en administratieve ambten, en begin april werd het voor hen ook verboden om voor de Verenigde Naties of andere ngo's te werken. Enkele weken geleden sprak Richard Bennett, verslaggever over de situatie in Afghanistan bij de VN, over "sterke discriminatie" die "gekenmerkt wordt door gender apartheid". 

De sluiting van de schoonheidssalons betekent dus dat de carrièremogelijkheden van vrouwen nog verder afgebouwd worden en kost duizenden vrouwen hun job. Veel vrouwen zijn daarom boos. Zo vertelde een anonieme uitbaatster van een schoonheidssalon in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, dat zij de enige kostenwinner is van haar gezin sinds het overlijden van haar man in 2007. Door het verbod wordt zij aan haar lot overgelaten.  

Meest gelezen