Prijs van stroom in Europa daalde weer onder nul door overschot zonne-energie

De prijs van stroom is in grote delen van Europa voor de tweede keer in enkele dagen tijd onder de nul euro per kilowattuur gezakt. Dat komt door een overvloed aan energie gegenereerd door zonnepanelen.

Waarom is dit belangrijk?

Prijzen die energieleveranciers en grootverbruikers betalen, zakten voor de tweede keer op enkele dagen tijd onder de nul. Het gaat om de zogenaamde ‘day ahead’-prijs, de prijs die wordt betaald voor stroom die de dag nadien wordt geleverd. Wanneer de prijs van stroom onder de nul zakt door een overaanbod, krijgen afnemers juist geld terug wanneer zij stroom verbruiken. 

In het nieuws: De groothandelprijs voor elektriciteit in Duitsland, de grootste elektriciteitsmarkt in Europa, is vanmiddag tussen 13.00 en 15.00 gezakt tot onder de nul euro per kilowattuur (kWh), blijkt uit data van elektriciteitsbeurs Epex Spot.

  • Ook tijdens het weekend daalde de prijs onder die opmerkelijke grens. Daardoor daalde ook in België de groothandelsprijs van elektriciteit tot onder de nul. 
  • Negatieve prijzen komen wel vaker voor tijdens de weekends en feestdagen, omdat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer