© REUTERS

Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar van nakende aanval op kerncentrale van Zaporizja

Is de door Rusland bezette kerncentrale van Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne, meer dan ooit in gevaar? Volgens Moskou plant Kiev op 5 juli een precisieaanval op de centrale, maar de Oekraïeners beweren dan weer dat Rusland explosieven heeft geplaatst op twee kernreactoren.

Michiel Thijs, adb
Bron: Reuters, Guardian

In een officieel statement waarschuwt het Oekraïense leger voor “een Russische provocatie op het grondgebied van de kerncentrale van Zaporizja”. Volgens de Oekraïners zijn “vreemde objecten, lijkend op explosieven, geplaatst op het dak van kernreactoren 3 en 4”.

Oekraïense inlichtingendiensten menen te weten dat Moskou een plan goedkeurde om de centrale op te blezen en vier van de zes energie-eenheden en een koelvijver heeft ondermijnd. Russische troepen zouden hun aanwezigheid verminderen, terwijl arbeiders te horen kregen dat ze de centrale voor 5 juli moeten verlaten.

Oekraïens president Volodimir Zelenski bevestigde dinsdagavond in zijn dagelijkse toespraak dat volgens informatie van de inlichtingendiensten op daken van “meerdere” energie-eenheden objecten geplaatst zijn “die lijken op explosieven”. “Mogelijk om een aanval op de centrale te simuleren.”

Opvallend genoeg zou de ontploffing van de explosieven de reactoren niet (al te ernstig) moeten beschadigen, maar wel het beeld scheppen dat Oekraïne achter de aanval zit, zegt het leger. Op die manier zou Rusland zijn bevolking (en de rest van de wereld) trachten te desinformeren. Maar, zo beweert Oekraïne: “Onze strijdkrachten schenden de normen van het internationaal humanitair recht niet.”

“De wereld kan niet anders dan zien dat de enige bron van gevaar voor de Zaporizja-kerncentrale Rusland is en niemand anders”, aldus Zelenski.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Oekraïense bom met radioactief afval

Een heel ander verhaal valt te horen in Moskou. Het Russische staatsatoomagentschap Rosenergoatom beweert dat Kiev op een aanval broedt. Volgens een raadgever van de Russische nucleaire autoriteit zal Oekraïne in de nacht van 5 juli een precisiewapen en drones inzetten om de centrale te beschadigen. Volgens de raadgever zou Oekraïne daarbij bommen gebruiken met radioactief afval.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt in een verklaring op de berichtendienst Telegram dat het feit dat Oekraïense functionarissen veiligheidsoefeningen hebben uitgevoerd en extra apparatuur om radioactieve straling te meten in verschillende steden hebben geplaatst, erop wijst dat Kiev een valsevlagoperatie voorbereidt.

De kerncentrale van Zaporizja – de grootste van Europa – is sinds 4 maart 2022 in Russische handen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigde Rusland er op 22 juni van een “terreuraanslag” met een lek van straling voor te bereiden op de kerncentrale. Het Kremlin deed dat af als leugens.

Advies

In Oekraïne bestaat de vrees al langer dat Rusland een aanval beraamt op de kerncentrale, zeker na de vernietiging van de Kakhovka-dam vorige maand. Het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid heeft alvast een advies verspreid over wat te doen in geval van een explosie in de kerncentrale. Daarin raadt het ministerie aan om vooral binnen te blijven, alle ramen en deuren te sluiten en liefst nog te schuilen in een kamer zonder ramen of buitendeuren. In geval van een evacuatie adviseert het ministerie om een rugzak of koffer klaar te maken met identiteitsdocumenten, mondmaskers, een EHBO-kit, propere kleren, water en voedsel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer